Új üzenetet küldött a kormány a budapestieknek

Gulyás Gergely szerint a kormány nem szeretne ott fejleszteni, ahol az adott önkormányzat ahhoz nem járul hozzá.
Vég Márton, 2019. október 22. kedd, 15:23
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Egyetlen témája volt a rendkívüli módon kedden tartott kormányülésnek: Budapest. "A kormány erős és fejlődő Budapestben érdekelt, ezért volt a sok fejlesztés az elmúlt időszakban, Budapest aranykora volt a Tarlós-éra" - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány korrekt partnerségre törekszik Karácsony Gergely új főpolgármesterrel is.

Bár korábban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az önkormányzati választás előtt azt mondta: a kormány és Budapest közti fejlesztési szerződés érvényét veszti, ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, most épp ellenkezőleg fogalmazott: áttekintették a 2018. november 18-i megállapodását Tarlós Istvánnal, és az ebben foglaltakat fenntartják. "Nem szeretnénk ott fejleszteni, ahol az adott önkormányzat nem járul hozzá" - mondta Gulyás. Továbbra is elkötelezettek a fővárosi állami beruházásokkal kapcsolatban, de ennek feltétele van: ezeket a Fővárosi Közgyűlésben konszenzusnak kell öveznie. Ilyen téma a metrófelújítás, a ligeti beruházások, ilyen a csepeli atlétikai stadion is. Kéthavonta szeretnének egyeztetni a főváros vezetésével a Budapesti Fejlesztési Tanácsban.

Bizonytalanná vált több budapesti sportesemény megrendezése is. Gulyás szerint ha valamit Budapest nem akar fejleszteni, akkor fejleszt majd a kormány mást. "Ha a főváros úgy dönt, hogy nem kér belőle, akkor le kell mondani egy atlétika-vb-rendezést. Kérjük a fővárost, hogy minél hamarabb döntsön. Mi ugyanúgy fogunk eljárni, ahogy Tarlós Istvánnal járnánk el" - mondta a miniszter. Emlékeztetett: Budapestnek és az államnak van saját költségvetése. Az Országgyűlés fog dönteni, hogy mire használják fel az adott fejlesztések pénzét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lazka, 2019.10.26 13:49

@antitroll: @OV:
értékelcsúszás, varba költözés, tömegsport ??? ezekről én nem beszeltem.
A hozzaszolasaitokbol es abból, hogy eltértek a témától, latszik mennyire átpolitizált ez a téma és átérződik az indulat is.

A liget projekt szakmailag jó de latszik hogy sokan nem akarjak és sokan más véleményen vannak, de ezek Vélemények.

A lényeg és ami az én hozzaszolasom lényege is volt, hogy Budapest most megkapta a lehetőséget, hogy ezen változtasson.
Karácsony megígérte, hogy LEÁLLÍTJA A LIGET PROJEKTET.
Ha ez a projekt annyira rossz, annyira sok kart okoz, annyira korrupt, akkor le kell állítani, ez esetben ez érthető.
Ebben Budapest támogatja is a Karácsonyt és az ezzel kapcsolatos többletköltségek is indokolhatóak lennének. Politikailag sem lenne negatív hatása a baloldalra nézve, sőt....

Hat rajta, Karácsony tartsa be az ígéretét! Gondolom ezzel ti is egyetértetek!
Kíváncsian varom mi lesz ebből az ígéretből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.10.25 13:16

@lazka:
"Olyan beruházásokat amit az éppen aktuális ellenzek ne köpködne, olyat nem fogsz látni..."
Én szeretnék látni! Mit kellene látnom? Hátha Te többet tudsz, mint én?
Egy gyors felsorolást megejtenél a kedvemért?

Azért kérdezem, mert vannak beruházások, de értékében nagyon el vannak csúszva.
Nézzük csak a kormány várba költözését! Mai hír, hogy már 47 és még valamennyi milliárd lesz a vége csak a PM költözésének. Ez kétszerese az előirányzottnak.
Milyen tervezés előz meg egy beruházást, aminek a költsége szűk két éven belül megduplázódik? Esetleg nem kellene seggbe rúgni valakit?
De nem, itt még bűnbak sem kell, alapértelmezés szerint az adófizetők majd kifizetik...
Nem akarok nagyon populista lenni, ezért rád bízom, milyen ennél sokkal-sokkal fontosabb közcélra lehetett volna ezt a pénzt elkölteni, ami nem csak egy miniszter és annak sleppje érdekeit szolgálná, hanem a városét, vagy akár az országét.
A jelenlegi kormányzati gyakorlat a külsőségek rabja. Kívülről csillogjunk-villogjunk, belül meg rohad. A külsőség nekik jó, az itt élők többsége meg a belső rothadást tapasztalja. Ennek az egyik eredménye a Fidesz fővárosi és nagyvárosi elutasítottságának növekedése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.10.25 12:40

@OV:
Egész jó komment, meg vagy dicsérve!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.10.25 12:30

Tehát a Városligeti épületek VALÓBAN építészeti szempontból kimagaslók, de azokat nem egy történeti parkban a helye, hisz Fővárosunk neoreneszánsz-eklektikus építészettörténetéhez a TÖRTÉNETI PARK funkció inkább illik.
Nézze csak meg: a Kopaszi gáton MÉG A KONZERVATÍV VÁROSLAKÓK is idegenkednek a városképet romboló MOL felhőkarcoló ellen, pedig építészetileg ÖNMAGÁBAN példaértékű, de nem egy eklektikus városban, mint Budapesten.
Ugyanakkor a fővárosi iskolák, TÖRTÉNETI GIMNÁZIUMOK omladoznak, hull róluk a vakolat (lásd e tárgykörben a szecessziós iskoláinkat)....erre kellene hangsúlyt fektetni, és egy belvárost átszelő fásított futóútvonal kiépítése lenne ideális, hogy a történetileg a sugárutakra nehezedő közlekedést minél kisebb mértékben akadályozzák a VALÓBAN EGÉSZSÉGTUDATOSSÁGRA nevelő városi futó események.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.10.25 12:22

Kedves lazka!
Vegyük ketté OBJEKTÍVE a főváros fejlesztési tervét-és irányát!
Mint TUDJA, maga Orbán kormánya is FOLYAMATOSAN monitorozza a választókat-és választóit: ami TÉNY, jobboldal ide, baloldal és libsik oda: a SPORTCÉLÚ beruházásokat minden választó ELNAGYOLTNAK és PRESZTÍZS jellegűnek tartja, melynek kimondott OK-okozati összefüggése: hogy Orbán rajong a labdajátékokért és a látványsportokért.
Mint TUDJA Orbán az Olimpiára is LÁTVÁNYKÉNT tekint és akként kezeli.
Amit látni kell:
1. Egy modern 21. századi fővárosnak ELSŐSORBAN az egészségtudatot erősítő TÖMEGSPORTRA kellene erőforrásokat áldozni-és mint tudja épp a nagy futóeseményeket korlátozták volna-a kevesek látványsportja kedvéért.
Nézze csak meg: mind a fociban, mind a kézilabdában stb...a BEVÁNDOROLT, IDE SZERZŐDTETETT külföldi játékosok dominálnak, a települések(jelen eseteben fővárosi kerületi lakosokból kikerült) tehetségeket nem érinti, kvázi a feltörekvő fiatalok NEM nyernek általa.
2. Városliget: mint TUDJA az építésztársadalmat nem a PARK funkciójának REHABILITÁCIÓJA osztja meg, hanem a beépítés MÉRTÉKE!!! A mérték az eltúlzott, melynek KIINDULÓ OKA az volt, hogy a Várban lévő(és Kúriában) múzeumokat ki kellet üríteni, és ehhez kellett helyet találni. A probléma ott van: ha már CÉL a Vár visszaépítése, akkor a ROZSDAÖVEZETEKET kellett volna megcélozni a múzeumok részére, és nem egy TÖRTÉNETI PARKOT.
Erről-remélem Ön elfogadja ikonnak e témában a szakértelmét- Ráday Mihály is több ízben szót emelt.
3. Mint TUDJA az EU pénzekből történő kórház felújításokból a fővárosi kórházak kimaradtak( ezek a megyei kórházakban megtörténtek) így jogos igénye a fővárosi POLGÁROKNAK(sicc), hogy a hangsúly ezen legyen(=kvázi minden rendelőbe, kórházba korszerű ct, stb..)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html