Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután szakértők szerint érdemes lett volna bevetni az erős keresőlámpával és hőkamerával is felszerelt helikoptereket, a lap rákérdezett a rendőrségnél, hogy miért nem tették. A válasz azt volt, hogy az időjárási körülmények nem tették ezt lehetővé.

A rendőrség válasza a Népszava szerint meglepő, mert szerda este esett ugyan az eső, de a megkérdezett repülési szakértő szerint nem voltak extrém rossz időjárási körülmények, lehetett volna repülni, de legalábbis megkísérelhették volna elindítani a gépeket.

2017 januárjában azt írta sajtóközleményében az ORFK az az MD902-es helikopterekről: "A személyzet terheléscsökkentését robotpilóta biztosítja, amely segítséget nyújt a rossz időjárási viszonyok esetén is."

Ki ért ki előbb?

A rendőrségnek azt is felvetették, a Hableány tragédiájának túlélői dél-koreai újságoknak azt állították, szervezetlen volt a mentés a szerda esti dunai hajókatasztrófa után. Emellett korábban több szemtanú is úgy nyilatkozott, a vízirendészet egységei meglehetősen későn értek a helyszínre.

A vízirendészet első hajózó járőre 21 óra 15 perckor érkezett a helyszínre. A hajózok csatornáján ugyanis, már a 21.15-kor beérkező állampolgári bejelentés előtt értesült az ütközésről - közölte a BRFK. Ez azért érdekes, mert az ORFK csütörtöki sajtótájékoztatójáról szóló tudósításban azt állt: "A Dunai Vízirendészeti Kapitányság első hajója 21.29 perckor érkezett a helyszínre".

A másik érdekes részlet, hogy szemtanúk szerint a hivatalos mentőegységeket messze megelőzve ért a csütörtöki, dunai hajókatasztrófa helyszínére a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) kishajója. Óriási szerencse, hogy civil kezdeményezésre, három szervezet együttműködésével éppen két hónapja, március 28-án tettük Dunára azt a sürgősségi mentőhajót, amely a Balatonon már évtizedek óta működő vízimentő-szolgálat mintájára a Fővárosban és környékén teljesít majd szolgálatot - mondta Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke.

A lap kérdésére, ha több mentőhajó áll rendelkezésükre, több áldozatot sikerült volna kimenteni élve az áradó folyóból, a Bagyó Sándor úgy reagált: talán lehetett volna azokon is segíteni, akiket elsodort a Duna.