Heves megye hegyvidéki közútjain a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan végzi az elhárítási, eltakarítási és síkosság-mentesítési munkálatokat a szerdán leesett mintegy 45 centiméteres havazás után. A védekezést jelentősen hátráltatta és nehezíti jelenleg is a hó súlyától kidőlt vagy az út fölé borult fák jelentős mennyisége - írja közleményében a Magyar Közút.

A közlekedőket érintő és a forgalom elől lezárt szakaszok a 24-es számú Gyöngyös-Parád-Eger másodrendű főút Mátraháza és Parádsasvár közötti szakasza, a 2408-as számú Pásztó-Galyatető-Mátraháza összekötő út teljes szakasza, valamint a 2505-ös számú Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő út Felsőtárkány és Lillafüred között szakasza.

A 24-es számú másodrendű főúton a 14-es és a 24-es kilométerszelvény között a Magyar Közút munkatársai a kidőlt és veszélyes fák eltávolításán dolgoznak, valamint két téli ekéző és sószóró géppel folyamatosan takarítják a főutat.

A 2408-as számú Pásztó-Galyatető-Mátraháza összekötő úton szintén fákat vágnak ki, továbbá az utat a 13-as és a 20-as km szelvények között egy téli ekéző és sószóró géppel, illetve két hómaróval folyamatos munkavégzés mellett takarítják a szakemberek. Az út helyenként csak egy nyomon járható, azonban minden településre el lehet jutni, de a lezárt szakaszra továbbra is csak az ott lakókat engedik be.

A 24-es és a 2408-as utak esetében az elhárítási munkálatokat a munkagépeken és a közútkezelő munkatársain kívül a Katasztrófavédelem egységei, valamint az Eger Erdő Zrt. brigádjai segítik az útra bedőlt fák és behullott gallyak megtisztításával - írják.

A 2505-ös számú Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő utat a 8-as és a 18-as kilométereszelvények között a Magyar Közút egri mérnökségének dolgozói mellett a Katasztrófavédelem és az Eger Erdő munkatársai is segítik a kidőlt fák és lehullott gallyak eltávolításával. A Heves és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyét egyaránt érintő összekötő út Felsőtárkánytól Lillafüredig nem érhető el a közúti forgalom számára, így a csatlakozó erdészeti utak sem közelíthetőek meg a 2505-ös számú út irányából. (Képünk illusztráció.)

A javuló időjárási körülmények ellenére a Magyar Közút kéri a közlekedőket, hogy a lezárt útszakaszokra a veszélyes fák miatt továbbra se hajtsanak be, ezzel is segítve az elhárításban folyamatosan dolgozók munkáját. A korlátozáshoz kapcsolódó forgalmi viszonyokról tájékozódhatnak a nap 24 órájában a Magyar Közút Útinform osztályánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon.