Szombaton este derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban általában 15 és 22 fok között alakul. Szombaton az ország összes megyéjére vonatkozóan figyelmeztető előrejelzés van érvényben a hőség miatt. A veszélyjelzést másodfokúra emelték Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben.

Vasárnap a többórás napsütés mellett erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, elszórtan (főként az ország északi felén) valószínű zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 22 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul.

Az OMSZ Nógrád megye kivételével az ország egész területére figyelmeztetést adott ki hőség miatt, ezzel együtt  Közép-Magyarország, az Észak-Dunántúl, az Észak-Alföld és Észak-Magyarország teljes területén heves zivatarokra figyelmeztet. A déli óráktól érkező zivatarokhoz erős vagy viharos szél (50-80, esetleg > 80 km/h), jelentős csapadék (5-20, esetleg > 20 mm), jégeső (akár 2 cm fölötti átmérővel) társulhat.

Hétfőn a többórás napsütés mellett erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható. Elszórtan valószínű zápor, zivatar, csapadékra nagyobb esély az ország keleti felében van. A szél csak zivatar környezetében erősödhet meg átmenetileg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul.

A hőségriadó továbbra sem szűnik meg az ország nagy részében.

A kép forrása: Pixabay.