Jól teljesít a tejipar

Az elmúlt három évben egyértelmű javulás tapasztalható a magyarországi tejiparban, ugyanis a hazai tejtermelés 2013 és 2016 között 10 százalékkal nőtt - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.
Szász Péter, 2017. június 4. vasárnap, 09:43
Fotó: Napi.hu

A szakmaközi szervezet tájékoztatása szerint a feldolgozók által felvásárolt termelői nyerstej mennyisége 13 százalékkal emelkedett ugyanebben az időszakban.

Az utóbbi hat évben az átlagos tejtermék-fogyasztás folyamatosan emelkedett, a főbb tejtermékek belföldi értékesítésének számai pozitív változást mutatnak. Például az 1,5 százalékos zsírtartalmú, magyarországi előállítású UHT tejek belföldi eladása 2011-2016-ban a hatszorosára nőtt. Szinte valamennyi főbb tejtermék gyártása emelkedett, a vajé hat év alatt például 54 százalékkal. Ezen időszak alatt a trappista sajt belföldi értékesítése 53 százalékos emelkedést mutatott - mondta Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

A növekedést támasztja alá az is, hogy az import struktúrájában pozitív változás következett be. A fogyasztói tej importja 2013-2016-ban 11 százalékkal csökkent, miközben egyes feldolgozott késztermékek kivitele emelkedett. Sajtból és túróból például 43 százalékkal többet exportált Magyarország.

Az ügyvezető szerint optimizmusra ad okot, hogy a fogyasztói tej értékesítése évről-évre emelkedik az import ellenében, 2016-ban a tejek belföldi piaci aránya meghaladta a 80 százalékot, míg az import 20 százalék alá csökkent.

A tejfogyasztást népszerűsíti a Tejszív kampány, amely a belföldi tejtermékek fogyasztásának fontosságára hívja fel a figyelmet. Az idei kampány tavasszal indult, a melyhez három közismert sportoló is csatlakozott: Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás úszó, és a labdarúgó Nagy Ádám több rendezvényen is kiáll a hazai tej népszerűsítése mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2017.06.04 11:34

@rigolya: "Nem a világbajnok 27%-os ÁFA csökkenése teszi gazdaságtalanná az áfacsalást,"
A valóságban viszont 18% volt a Tej és tejtermékek (kivéve az anyagtej), ízesített tej
és tejtermékek (kivéve az italként közvetlen fogyasztásra alkalmas, tej pótlására szolgáló olyan imitátumokat, amelyek általában tej és permeátum -esetenként savó és/vagy tejszín- különböző arányú keverékéből állnak, és amelyek minősége, mennyiségi összetétele különbözik a természetes tejétől, tejfehérje tartalma lényegesen alacsonyabb a természetes tejéné)., és mit ad isten , pont a böszme liberálnácik emelték 18%-ra. Az indok az volt, a gazdagok sokkal többet esznek, mint a szegények, ezért ez így igazságos
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.06.04 10:31

Persze, ekáer...

Nem a világbajnok 27%-os ÁFA csökkenése teszi gazdaságtalanná az áfacsalást, hanem az ekáer... ahha...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.06.04 10:02

az ekáer miatt nem megy már az áfacsalt szlovák tej behozatala, ezért ugrott meg a hazai tej eladása.

a szlovák tejet kizárólag az áfacsalás miatt érte meg behozni, mert a netto ára semmivel sem volt alacsonyabb, mint a magyar tejé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html