Néhány heti gyenge lepkerajzás után erőteljesen repül a selyemfényű puszpángmoly a fénycsapdákra és a feromonos csapdákba. A csapdába esett lepkék száma egyik hétről a másikra néhány darabról 40 fölé emelkedett - írja kártevőkről szóló körképében a Magyarmezőgazdaság.hu.

A portálon Aponyi Lajos növényorvos azt javasolja, hogy a puszpángmoly-hernyók elleni védekezéssel együtt a puszpángelhalás és a puszpángrák kórokozói ellen is érdemes kezelni. Május óta tartó folyamatos, de nem túl erős jelenléte után a zöld vándorpoloska intenzív szaporodásba kezdett, és szinte minden tápnövényén megfigyelhető, ezért érdemes megkezdeni a rovarok irtását.

A káposztafélék környékén tömegesen jelentek meg a káposztalepkék, de egyelőre a tojásrakás ideje van. Nem árt felkészülni az első hernyók kelésére. Mellettük a káposzta- és a saláta-bagolylepke szintén potenciális veszélyforrás a fejesedő növényekre, mert a beborult fejekben már lehetetlen elpusztítani a hernyókat.

Még most is érdemes védeni a burgonya lombozatát a burgonyavész, az alternáriás levélfoltosság és más kórokozók ellen, mert most van a gumók fő fejlődési időszaka, és az egészséges levélzet segíti a gumók növekedését. Ha burgonyabogarat is látunk rágni a leveleken, kezeljük ellene is a növényeket - írják a portálon. Figyelmeztetnek arra is, hogy folytatni a gyümölcsösökben a védekezést a gyümölcsmolyok, a varasodás, a lisztharmat, a levéllikasztó betegségek és a gyümölcsfertőző monília ellen, mert csak az egészséges lombozatú gyümölcsfa képes bőséges termésre.

A fotó forrása: Pixabay.