Kegyetlen nyugdíjas évekkel riogatja a NAV a katázókat - mit mondanak a könyvelők?

Bajban lesznek a katázók nyugdíjas éveikben, ha főállásúként csak a havi 50 ezer forintos kataadót fizették. A főállású katázók ellátási alapja havi 50 ezer forint adó megfizetése mellett jóval kevesebb, mint a minimálbéreseké, de kicsivel több, mint a közmunkásoké. A NAV emiatt aggódó leveleket küldözget az érintetteknek, mondván, fizessenek inkább havi 75 ezer forintos adót. A könyvelők más véleményen vannak - derül ki a 24.hu cikkéből.
Szepesi Anita, 2019. július 13. szombat, 18:45
Fotó: Getty Images

Az egyéni vállalkozók körében a legnépszerűbb adózási forma mára a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata),. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a havi 50 ezer forint tételes adó megfizetése következtében a kisadózók alacsonyabb összegű ellátásokra számíthatnak - idézi a portál a NAV levelét.

A levéllel állítólag az az adóhatóság célja, hogy az adózókhoz minden információ eljusson ahhoz, hogy eldönthessék, vállalják-e a magasabb összegű tételes adó megfizetését a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások (például a táppénz, nyugdíj) eléréséhez.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) szerint viszont az adóhatóság levélszeméttel hányja tele a tárhelyet, holott azt a kormányrendelet szerint hivatalos közlésre hozták létre, nem adóreklámra.

Mint írják, a kata teljes bevétele a központi költségvetésbe kerül, így szó sincs a kata összege és a nyugdíj közti költségvetési összefüggésről. Az egyesület hangsúlyozza, a nyugdíjak megállapítási, kifizetési rendszerét a parlamenti többséggel bíró politikai erő bármikor megváltoztathatja.

A 40 év kata = 40 év szolgálati idő, szögezi le a szövetség, egyetértésben az ONYF-fel,  illetve a feladatait átvevő Magyar Államkincstárral. A NAV-levél ugyanis azt a tévképzetet erősíti, mintha az 50 ezer forintot adózó főállású katás évente csak 236 nap szolgálati időt szerezne.

Ugyanakkor noha az időbeli jogosultság nem sérül az 50 ezres adózású katánál sem, a nyugdíj összege lehet alacsonyabb (73 százalék) 50 000 forint havi kata mellett. Az MKOE becslése szerint a jelenlegi nyugdíjszabályozás szerint 40 év kisadózással - egyes nyugdíjkalkulátorok szerint - körülbelül 38 ezer forint havi nyugdíjt kapnának, a 75 ezer forintot fizetők pedig 58 ezret. Más számítások szerint 41 500 illetve 65 ezer forint lehet a nyugdíj a kataadótól függően.

Ami nem jelent mást, minthogy a katával szerzett nyugdíj - akár havi 50, akár havi 75 ezer forintos adó megfizetésével - az éhenhalásra sem elég.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csel, 2019.07.15 11:44

Barátom, sok-sok évvel ezelőtt kb. 3-4x annyit keresett, mint én, ZSEBBE (dolgozott is eleget, de most nem ez a lényeg). Kérdeztem tőle, hogy lesz így nyugdíjad, akármennyi is... A válasza máig itt zúg a fülemben: "Majd kimegyek tüntetni." Ennyi a történet, így működünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.07.15 07:34

@Mekelekke:
Igen, röviden ennyi lenne.
A többség viszont nem tenne be semmit, és még többet venne ki.
Sőt van olyan réteg is aki nem, hogy nem tenne be, már aktív életkorában is csak vesz ki a közösből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.07.14 12:37

A KATA valóban csökkenti a majdan felvevehető nyugdíj mennyiségét, a magyar egészségügy viszont igyekszik a nullához közelíteni a nyugdíjban eltölthető évek mennyiségét. Tehát az itt a könyvelési kérdés, hogy mennyi pénzt fektessünk bele olyasmibe, amiből csak nagyon rövid ideig tudunk pénzt kivenni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2019.07.14 06:55

A kép akkor lenne tisztább, ha a katások átlagos éves árbevételét is ideírták volna. Tudniuk kell, mert a katások is készítenek adóbevallást. Abból esetleg kiderülne, hogy tudnak-e és nagyjából mennyit félretenni nyugdíjas éveikre. Így csak előkészítésnek tűnik a kata védelmi begbízott számára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html