Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szervezet hétfőn tartja államfői és kormányfői tanácskozását. Ennek előkészítéseként zajlott vasárnap a külügyminiszteri ülés.

Az együttműködési tanácsban való magyar megfigyelői részvételről hétfőn döntenek, ennek előszobájaként hagyták jóvá a külügyek vezetői vasárnap Magyarország megfigyelői státusát a Nemzetközi Türk Akadémiában - közölte Szijjártó az MTI-vel.

A tudományos és kulturális kutatást, valamint együttműködést segítő Nemzetközi Türk Akadémiát 2012-ben hozta létre Kazahsztán, Törökország, Azerbajdzsán és Kirgizisztán.

A részvétel a Nemzetközi Türk Akadémia munkájában azt jelenti, hogy a türk népek történelmét kutató, turkológiai kutatásokat végző nemzetközi intézmény munkájában ezentúl magyar kutatók is részt vehetnek - mondta Szijjártó Péter.

Törökország és térsége fontos Magyarországnak

A miniszter szerint Magyarország álláspontja egyértelmű abban, hogy Európa számos kihívással néz szembe. Annak érdekében, hogy az ország megfeleljen ezeknek a kihívásoknak, szükség van az együttműködésre azokkal az országokkal, amelyek akár gazdasági, akár energetikai vagy biztonsági szempontból Európa segítségére lehetnek.

Törökország hamarosan a világ tíz legnagyobb gazdasága közé kerül, a közép-ázsiai térség pedig dinamikusan fejlődik. Ezen felül a közép-ázsiai térségből számíthat Európa újabb gázszállítmányokra, amelyet Törökországon keresztül juttatnának el. Az ehhez szükséges építkezést Törökországban már megkezdték.

A régió országai nagyra becsülik Magyarországot

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, biztonsági szempontból is fontos az együttműködés a térséggel. A régió országai ugyanis gátat szabhatnak a terrorizmus alapját adó, Európát is fenyegető eszméknek. A gazdasági együttműködés tekintetében ezek az országok segíthetnek abban, hogy Európa és a kontinens keleti szomszédsága között hatékony együttműködés épüljön ki.

Ezek az országok nagyra becsülik Magyarországot - véli Szijjártó. Úgy tekintenek rá, hogy büszke történelmére, örökségét és hagyományait ápoló állam, amelynek örökségében ott vannak a keleti gyökerek. Ezt szem előtt tartva a türk-nyelvű országok egyre szorosabbá fűzik együttműködésüket Magyarországgal.

Biskekben vasárnap nyitják meg a III. Nomád Világjátékokat, Magyarország 36 fős küldöttséggel vesz részt a hagyományőrző eseményen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.