Két hónapot kapott a magyar kormány - Kiskerügyben is lépnie kell

A kiskertörvénnyel kapcsolatban felszólítást kapott Brüsszeltől a magyar kormány. Az Európai Bizottság a veszteségesség tilalmát előíró szabályozás visszavonását kéri a magyar döntéshozóktól.
Szabó Zsuzsanna, 2017. július 13. csütörtök, 16:35
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság csütörtökön indoklással ellátott véleményt küldött a magyar kormánynak, melyben a veszteséget termelő kiskereskedelmi vállalkozásokra vonatkozó korlátozások visszavonását kéri - derül ki az Európai Bizottság közleményéből. A magyar törvény ugyanis megtiltja a kiskereskedelmi vállalkozásoknak a napi fogyasztási cikkek (például élelmiszerek) árusítását, ha két egymást követő évben veszteséget értek el.

Az EB szerint az ilyen intézkedések sértik a letelepedés szabadsága és az egyenlő bánásmód (EUMSZ 49. cikk), valamint a tőke szabad mozgásának elvét (EUMSZ 63. cikk) és nem indokolhatók a "közérdeken alapuló kényszerítő körülményekkel".

A bizottság a fent említett problémákat kiküszöbölő lépések megtételére két hónapot adott a magyar kormánynak. Ha ez nem történik meg, akkor a bizottság dönthet úgy, hogy az ügyet az Európai Bíróság elé viszi.

Az Európai Bizottság csütörtökön két másik ügyben is döntött Magyarországgal kapcsolatban. A civiltörvény esetében új eljárás indult, a felsőoktatási törvény esetében pedig új fázisba lépett a már folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás. Ezekben az esetekben a magyar kormánynak egy hónap áll rendelkezésére, hogy reagáljon az EB kifogásaira.

A fentiek mellett a bizottság lezárt egy kötelezettségszegési eljárást, amely az új adóügyi határozatok cseréjére vonatkozó átláthatósági szabályok nemzeti jogszabályba történő átültetésére vonatkozott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2017.07.13 19:27

Két évig üzemeltetni veszteséges kisvállalkozást fel is kellene számolni a NAV-nak, mindentől függetlenül Nem hiszem, hogy volna értelme tovább üzemeltetni. Adócsalás, feketegazdaság lehet a háttérben. Az ilyen vállalkozások nagy része azonnal magától megszűnne, ha az adóhivatal megkérdezné, hogy miből élt, miből finanszírozta 2 évig a vállalkozását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html