Kiderült: ez a három legsikeresebb gyümölcs Magyarországon

A 2018 áprilisáig tartó 12 hónapos időszak során a magyar háztartások költése nem növekedett a friss gyümölcsök esetében – derül ki a GfK vásárlási trend felméréséből. A gyümölcsök közül legtöbbet dinnyére, almára és banánra költöttek.
K. Kiss Gergely, 2018. augusztus 4. szombat, 20:00
Fotó: Napi.hu

Bár a vásárlói bázis arányaiban stabil maradt (a háztartások 98 százaléka vásárolt valamilyen friss gyümölcsöt ebben az időszakban legalább egy alkalommal), a háztartásonként átlagosan megvásárolt mennyiség némiképp - 4 százalékkal - mérséklődött.

Friss gyümölcs átlagosan 48 alkalommal került a bevásárlókosárba az elmúlt 12 hónapban, egy alkalommal átlagosan 1,8 kilogramm - idézi a felmérést az agroinform.hu.

Egy kilogramm gyümölcs a 2018 áprilisáig tartó 12 havi időszakban átlagosan 347 forintért volt elérhető, ami 6 százalékkal több, mint az előző év azonos időszaka során mért (327 forint) összeg. A gyümölcsök közül legtöbbet dinnyére, almára és banánra költöttek a háztartások a vizsgált 12 hónapban.

A háztartások költései alapján a következő frissgyümölcs-fajták a legkeresettebbek: dinnye, alma, banán, barack, narancs, mandarin, citrom, szőlő, körte, eper.

Kép forrása: Nébih

HOZZÁSZÓLÁSOK