Idén októberben az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - adta hírül a KSH, egyúttal meg is erősítette első becslését.

A munkanaphatástól megtisztított index 12,7 százalékkal emelkedett. A termelés 2015 első tíz hónapjában 7,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.  Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás indexe 1,7 százalékkal nőtt.

Az ipari export volumene 14,5 százalékkal meghaladta a 2014. októberit. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a 38 százalékot kitevő járműgyártás kivitele 24 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 16 százalékát nyújtó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 15 százalékkal emelkedtek. Az ipar belföldi értékesítése 5,2, ezen belül a feldolgozóiparé 7,1 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 októberéhez viszonyítva a feldolgozóipar termelése 10,5, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 11,3 százalékkal emelkedett, a csekély súlyú bányászaté jelentősen, 38 százalékkal visszaesett.

Komoly növekedés az első 10 hónapban is

Az ipari termelés 7,1 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 9,5, a 36 százalékát képviselő hazai értékesítésé 2,9 százalékkal nőtt.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 4,5 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be. Magyarország területi egységei közül az ipari termelés minden régióban emelkedett. A legnagyobb mértékű volumenbővülés ebben az időszakban Dél-Alföldön (10,8 százalék) volt, a többi régióban 4,2 és 10,2 százalék között nőtt a kibocsátás.