Klik-elnök: nincs pedagógushiány

A következő hét évben biztosan nem várható az, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség a pedagógus-utánpótlásra - mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban.
Domokos László, 2018. augusztus 23. csütörtök, 09:41
Fotó: Shutterstock

Ez idő alatt fel fogunk készülni arra, hogy megoldjuk a problémát. Már működnek a tanulmányi nyilvántartások, amelyek segítségével pontosan látjuk, hol és milyen szaktanárban van hiány, mikor megy valaki nyugdíjba, mennyi fiatal van a pályán stb. Ennek alapján készítjük a stratégiát az Emmivel közösen - mondta Hajnal Gabriella, aki másfél évvel ezelőtt lett a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese és augusztus 6-tól elnökként irányítja az állami intézményfenntartót, korábban pedig a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium igazgatója volt tizenhét éven keresztül a napilapnak.

A pedagógushiány kapcsán az elnök úgy fogalmazott: nyáron nincs értelme számokról beszélni. Teljesen természetes a fluktuáció, betöltetlen álláshelyek vannak, de nincs országos pedagógushiány.

Nem mondhatom, hogy mindenütt minden tanár meglesz, mert nem lenne igaz. De ez minden évben így van. Azt viszont kijelenthetem, hogy bár tavaly is voltak néhány helyen betöltetlen állások, a tankerületek megoldották a problémát - fogalmazott a KK első embere.

Az iskolai túlterheltségről a véleménye, hogy +gyakran a szülőnek is van felelőssége ebben az ügyben+, például ha a pici elsős gyerekét túlzottan megterhelő különórákra íratja be. Ez szemléletbeli kérdés, nem oktatáspolitikai.

Meggyőződésem, hogy egy elsősnek nem kell mindjárt megtanulnia mindent. Hétévesen játszani kell, írni-, olvasni-, számolni tanulni és sportolni. Nyitottnak lenni a világra. Délután csak egyfajta foglalkozást lenne érdemes csinálni, legyen ez akár zene, akár sport - mozgásos játékok. A mozgásnál nincs fontosabb. Ha egy gyermek rendszeresen sportol, akkor nagy valószínűséggel sokkal egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá válik.

Egy tovább fontos tanács is elhangzik az interjúban a tanárok számára:

a tanulói terhek csökkentése nem olyan nehéz: egyszer kell megtanítani valamit, jól. Nem négyszer rosszul.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2018.08.23 10:44

Idióta baromállat...csak nálunk az egyik ált. iskolában 16 tanár hiányzik...de nincs pedagógushiány. Amikor egy ilyen ökör , ilyen nyilvánvaló baromságot kimond, nem szokott magába hányni? Csökött fideszes taplók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html