Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb fél évvel, 2020. március 6-ig meghosszabbítja a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését Magyarországon - derül ki a Magyar Közlönyből.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a határvédelemre szükség van, az illegális határátlépési kísérletek továbbra is folyamatosak, csak az idén már 7 ezren próbálkoztak. A balkáni útvonal nagyon aktív, Szerbiában már kritikus a helyzet a migránsok miatt, Bosznia-Hercegovinában is több ezren, Görögországban nagyjából 30 ezren vannak, és újabb tömegek érkeznek, akik a balkáni útvonalon akarnak Európa belsejébe jutni. A magyar kerítés és határvédelem nélkül Magyarország ismét a bevándorlás egyik főútvonala lenne, ahogy a 2015-ös migránsválság idején, a válsághelyzet meghosszabbítására tehát szükség van. Az intézkedés ugyanis a törvényben előírt speciális jogosítványokat ad az állami, rendvédelmi szervek kezébe az országhatár mentén és az ország egész területén.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint 2015 óta összesen 504 milliárd forintot fordított az ország határvédelemre.

Helsinki Bizottság: álsághelyzet ez, nem válsághelyzet

Ugyan indokolatlan és törvénysértő, ma mégis újabb fél évvel hosszabbította meg a kormány a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzete" - írta közleményében a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet. Ez rendkívüli jogrendet jelent a menekültügyben, rendészetben, de még a közbeszerzések terén is. A Helsinki Bizottság biztos abban, hogy a "válsághelyzet" visszavonása nem jelentene veszélyt az ország lakosságának. Mint ahogy abban is biztos, hogy az alapjogok önkényes felfüggesztése viszont veszélyt jelent a jogállamiságra és a polgárok szabadságára. A közleményt itt olvashatja.

Magyarországon 2015 őszén hirdettek ki először tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, akkor még csak az ország néhány megyéjére, 2016 márciusa óta pedig már az ország egész területére érvényes. A rendkívüli jogállást azóta félévente meghosszabbítják, annak ellenére, hogy a válsághelyzet további fenntartásának semmilyen a törvényben előírt feltétele nem állt fenn - hívta fel a figyelmet cikkében az Index.