A nemzetközi hitelminősítő 2019-re összeállított menetrendjében Magyarország először kerül sorra. A Moody's a kialakult gyakorlat alapján várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

A másik két piacvezető globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar adósbesorolások idei első felülvizsgálatát, és mindkét cég felminősítette Magyarország államadós-osztályzatait.

A Fitch és az S&P lépései nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül már csak a Moody's tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, "Baa3" besorolással, egy fokozattal a Fitch és az S&P jelenlegi, egyaránt "BBB" szintű magyar besorolásai alatt.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én módosította az általa kitűzött felülvizsgálati időpontban a magyar államadós-osztályzatot: akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi "Ba1"-ről a jelenleg is érvényes, stabil kilátású "Baa3"-ra javítva a szuverén besorolást.

Magyarország azóta öt, előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody's menetrendjében, ám a hitelminősítő egyik alkalommal sem hajtott végre újabb felülvizsgálatot.