Törvényjavaslat készült az áldoktorok ellen, büntethető lesz a kuruzslás

Törvényjavaslatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a parlamentnek az áldoktorok, kuruzslók tevékenységének visszaszorításáért, a büntetőjogban is megjelenik a kuruzslás vétsége - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. november 13. szerda, 18:41
Fotó: Napi.hu

Az MTI-hez szerdán eljutatott Emmi-közlemény szerint az orvosi hivatást megerősítő törvény módosításával a kormány megteremti a visszaélések elleni fellépés szabályozott lehetőségét, amivel elkerülhető, hogy tisztességtelen piaci szereplők bizonytalan minőségű, tisztázatlan hátterű egészségügyi szolgáltatásokat kínálva megtévesszék a betegeket. Ezzel párhuzamosan a büntetőjogban is megjelenik a kuruzslás vétsége.

Mint írták, a javaslat meghatározza a "nem konvencionális gyógyító eljárások" fogalmát is: ezek olyan egészségügyi tevékenységet jelentenek, amelyek a hagyományos gyógyítási módszereket kiegészítik, esetleg helyettesítik, ugyanakkor ezek végzése is főiskolai vagy egyetemi egészségügyi végzettséghez, vagy szakképesítés megszerzéséhez kötött.

A jövőben az is bűncselekményt követ el, aki az erre jogosult intézményeken kívül szakképzettséget igazoló oklevelet vagy bizonyítványt állít ki, illetve e nélkül adományoz valamilyen titulust - hangsúlyozták.

A minisztérium szerint azért volt szükség a törvényjavaslat megalkotására, mert a szakképzettségek, tudományos fokozatok, címek és az ezekre utaló rövidítések sokfélesége számos lehetőséget kínál a betegek megtévesztésére, a lakosság egészségének, testi-lelki jólétének veszélyeztetésére. A pszichoterápiás tevékenység jogosulatlan végzése, az egészségügyi visszaélések a természetgyógyászat és a nem konvencionális gyógyító eljárások esetében is szaporodnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.11.14 11:31

@Arnika:
Az hogy valóban léteznek diplomás orvosok akik nem gyógyítanak hatékonyan nem elég indok ahhoz, hogy botcsinálta csodadoktorok, mindenféle tudás nélkül szabadon űzhessék tevékenységüket. Az hogy senkinek nem nőtt ki a haja a Bánfi hajszesztől a ma is kapható csodacsepp feltalálója rákban halt meg éppen elég. A haj még csak hagyján .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2019.11.13 19:35

És mi van azokkal az orvos egyetemet végzettekkel aki téves diagnózisokat állítanak fel, teli nyomják szükségtelen gyógyszerekkel az embereket, nem megfelelő alkalmassággal műtenek embereket? Azok akkor már nem kuruzslók mert van papírjuk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html