Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB bankokkal folytatott interjúi szerint számos intézmény a hitelezési piac növekedésének lassulására számít az év második felétől. A lakáshitelek közül az ötéves kamatperiódusú termékek a legnépszerűbbek, de az új hitelek iránti kereslet folyamatosan tolódik a hosszabb kamatfixálás felé - írja a portál.

A meglévő hitelek hosszabb kamatperiódusú hitelre váltását a két termék közötti árkülönbség akadályozza a bakok tapasztalatai szerint, bár a portál megjegyzi, hogy maguk a pénzintézetek sem igazán segítenék a hosszabb kamatfixálásra váltást.

Nem igazi korlát a 2015. óta hatályos adósságfék-szabály, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató tervezett októberi szigorításának várhatóan mindössze a hosszabb kamatperiódusú hitelek felé tereli majd a keresletet.

Az MNB érdeklődése nyomán kiderült, a hitelkiváltások aránya a banki vezetők szerint sem tekinthető jelentősnek, alacsony, s tendenciájában tovább csökken az előtörlesztések volumene is, mivel fő forrása a lakástakarék-pénztári megtakarításokon túl a jövőben e célra várhatóan nem felhasználható cafeteria.

A portál szerint a bankok a meglévő lakáshitelek személyi kölcsönökkel kiváltását tartják járható útnak, ugyanakkor több bank is említette, hogy ügyfelük úgy válik nem teljesítővé, hogy személyi kölcsön felvétele után külföldre távozik.

Fotó: Shutterstock