Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump elnök elfogadta a lemondást. Az elnök twitterüzenetében megköszönte Sessions eddigi munkáját és közölte, hogy utódáról később szavaznak.

Az amerikai elnök továbbá bejelentette, hogy az új miniszter kinevezéséig Matthew G. Whitaker lesz az ügyvezető tárcavezető.

A CNN értesülései szerint Trump kérte fel Sessionst a távozásra, John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke közvetítésével. Ezt lemondó levelében a miniszter jelezte is. "Kérésére benyújtom lemondásomat" - olvasta fel a Kellynek címzett levelet a CNN műsorvezetője az MTI szerint.

A dátumot nem tartalmazó levélben az alabamai politikus fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy mindig az elnök által a 2016-os kampányában meghirdetett politika megvalósításán munkálkodott.

A minisztérium szóvivője, Sarah Isgur Flores bejelentette: mivel az ügyvezető miniszter a felelős "mindenért" a tárcánál, ezért Matthew Whitaker veszi át Rod Rosenstein miniszter-helyettestől a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozást feltárni hivatott minisztériumi vizsgálat irányítását és a Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti vélt összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különbizottság felügyeletét is.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője a bejelentés után szinte azonnal reagált. Közleményében, amelyet a kongresszusban olvasott fel, hangsúlyozta, hogy Whitakernek ki kell vonnia magát az Oroszországgal kapcsolatos valamennyi vizsgálatból. Schumer "mindenekfelett valónak" nevezte a Mueller-bizottság munkájának védelmét, és alkotmányos válsággal fenyegetett, ha ez nem így lesz.

A szenátus hírszerzési bizottságának rangidős demokrata párti tagja, Mark Warner szintén megszólalt az ügyben. Leszögezte, hogy az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokba történő bármiféle beavatkozás Trump részéről az "elnöki hatalommal történő óriási visszaélés lenne".

Nem sokkal Sessoins bejelentése előtt Trump az időközi választások eredményéről tartott sajtótákékoztatót, ahol nem kommentálta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint Sessions távozik a kormányból.