Lesz egy másik devizahiteles-csomag is?

A kormány támogatja a fideszes javaslatot az árfolyamgát kiszélesítésére, a nemzetgazdasági tárcánál azonban folytatják az egyeztetéseket. Nem várható, hogy tömegeknek jelentene megoldást a javaslat.
MTI-Eco, Napi.hu, 2013. november 4. hétfő, 19:09
Fotó: Napi.hu

A kormány támogatja a Fidesz-frakció hétfőn bejelentett devizahiteles-mentő csomagját - tájékoztatta az MTI-t Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértői addig folytatják az egyeztetéseket, amíg a jelzálog alapú, lakáscélú devizahitelesek helyzete megnyugtatóan rendeződik.

Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az árfolyamgátba való belépés teljes megnyitását és a kilakoltatási moratóriumnak a teljes téli időszakra való kiterjesztését javasolja a Fidesz. Az erről szóló, a devizahitelesek megsegítését összefoglaló törvényjavaslatot hétfő délben be is nyújtották az Országgyűlésnek. A politikus a Fidesz-frakció ülése után azt mondta, a tervek szerint a parlament még hétfőn meg is vitatja az előterjesztést, és azt - sürgősséggel - akár már kedden elfogadhatják a képviselők. Ezzel azok is beléphetnének az árfolyamgátba, akiknek 90 napon túli tartozásuk van. Rogán szerint jelenleg több mint 150 ezer olyen család van, amelynek 90 napon túli tartozása van, ám szeretné fizetni a hitelét, még nem indult el ellene végrehajtási eljárás, "ennek megfelelően az ő számukra megoldást jelenthet az árfolyamgát teljes kinyitása". Az árfolyamgátba való belépés ugyanakkor továbbra sem lenne kötelező.

A Magyar Bankszövetség egyelőre nem kommentálja a javaslatot - közölte az MTI megkeresésére Sütő Ágnes, a szervezet kommunikációs vezetője.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön azt mondta, a kormány szerdán megbeszélést folytatott a devizahitelesek helyzetének rendezéséről, és arra jutott, hogy csak a jogi feltételek tisztázódása után lehet a kérdést gazdaságilag is rendezni.

A kérdés ezek után az, hogy lesz-e egyéb devizahiteles mentőcsomag, illetve mi lesz a bedőlt hitelekkel. Utóbbi adósi körben, akin segítene a törlesztőrészlet 20 százalékos csökkentése, már belement volna egy átstrukturálásba. Aki azonban munkanélküli, ettől nem válik fizetőképessé - hívták fel a figyelmet az MTI által megkérdezett szakértők. Szerintük valamelyest bővülhet az igénybe vevők köre, de nem nagyságrendekkel, ebből következően elfogadása esetén a javaslat sem a bankokra, sem a költségvetésre nem lesz jelentős hatással. (Ezzel magyarázható az OTP-részvények hétfői szárnyalása is.)

A pénzügyi intézmények 2012. április 1. és 2013. augusztus 31. között 164 707 árfolyamgát-szerződést kötöttek az MNB adatai szerint, a korábbi 5712 árfolyamgát I. szerződéssel együtt összesen 170 419-et. Ebből 2013. augusztus végéig összesen 160 321 gyűjtőszámlát nyitottak meg. Figyelembe véve, hogy a lehetséges igénybe vevők teljes köre 434 ezer körüli, a lehetséges igénylők mintegy 39 százaléka kötött szerződést. Augusztusban 720 darab, az előző havi 2693 darabnál jóval kevesebb új árfolyamgát-szerződést kötöttek a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel. (Ennek oka részben lehet az, hogy aki már látott fantáziát az árfolyamgátban, már belépett, másfelől a kívülmaradók ennél attraktívabb állami beavatkozást is remélhettek.)

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya 1335,869 milliárd forint, a forint gyűjtőszámlák állománya pedig 10,025 milliárd forint (átlagosan 62 400 forint) volt augusztus végén. Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek eddig összesen 18,413 milliárd forint (átlagosan közel 115 ezer forint) - rögzített árfolyam feletti - kamat megfizetése alól mentesültek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Azazello, 2013.11.05 15:28

@Blama:
"A korábbi PED-ek közül - az idő és az ítélkezési gyakorlat változásával - felülvizsgáltak többet is, a jogegységik is revizióra kerülnek."

Ez így igaz, de közben történt némi változás, mint ahogy írta is "idő és az ítélkezési gyakorlat "

Itt most nincsenek ilyan tényezők, 2014-ben vélhetően meg fog születni a jogegységi döntés.

"A jogegységi döntés nem jelölheti ki az érvénytelenség orvslásának egyetlen útját sem, a Ptk szabályozza azt."

Pontosan erről van szó, tehát a jogegységi döntéstől senki ne várja, hogy semmisnek nyilvánít szerződéseket, tehát felesleges Rogán úrnak erre várni. A jogegységi döntés csupán a bíróságokat fogja kötni, így azok sokkal kisebb arányban fognak érvénytelennek nyílvánítani deviza alapú hitelszerződéseket.

A lényeg tehát: a jogegységi döntéstől senki (devizahiteles) ne várja, hogy az a szerződése semmiségéhez fog vezetni (és ennek pedig örüljenek, NAGYON!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.05 15:18

@Azazello: Azt nem tudtam, hogy maga a főbíró.

Amit ír: nettő hüjeség.

A korábbi PED-ek közül - az idő és az ítélkezési gyakorlat változásával - felülvizsgáltak többet is, a jogegységik is revizióra kerülnek.

A jogegységi döntés nem jelölheti ki az érvénytelenség orvslásának egyetlen útját sem, a Ptk szabályozza azt.

Feltételekről szólhat és a hasonló esetek megítélésére irányadó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Azazello, 2013.11.05 15:06

@haverikutya: majd ha ítélt dolog lesz, akkor meglátjuk. Részeredmények nem különösebben érdekesek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

haverikutya, 2013.11.05 14:50

@Azazello: Annyit szólnék hozzá, hogy ez a szerződés most megint érvénytelen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Azazello, 2013.11.05 14:41

@Blama: "Vajon mennyire reális arra várni, hogy a Kúria olyan jogegységi határozatot hozzon, ami egy korábbi döntésével kollizíóba kerül?!"

így a fenti kérdésem amit megérteni nem volt képes, csupán azzal támadott, hogy nem tudom ki kezdeményezheti a jogyegységi határozathozatalt (amiről persze szó sem volt), annak a magyar hangja a következő: (hátha megérti)

NEM fog a Kúria olyan jogegységi határozatot hozni, ami ütközik a korábbi döntésével (amikor is érvényesnek minősítette az adott szerződést, amit korábban más bíróság érvénytelennek)

Van kérdés?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html