Magyarország nem támogatja az uniós külpolitikában a minősített többség alkalmazását

Magyarország nem támogatja az európai uniós külpolitika terén a minősített többség alkalmazását, és úgy gondolja, az uniónak hallhatóbb, egyértelműbb, bátrabb külpolitikát kell folytatnia, de úgy, hogy ne sértse a tagállamok önállóságát, és ne idézzen elő újabb megosztottságot a tagországok között - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Brüsszelben, az Európai Parlamentben az MTI-nek nyilatkozva kedden.
Szabó Zsuzsanna, 2019. április 2. kedd, 20:20
Fotó: Getty Images

Németh Zsolt az EU-tagállamok parlamenti külügyi bizottságainak tanácskozását követően kijelentette, nem szabad a külpolitika területére olyan konfliktusokat bevinni, mint korábban a kvótatörvény elfogadása volt. Az Európai Uniónak nagy erénye, hogy közös rendszer alapján tevékenykedik, és kompromisszumok által talál megoldásokat a külügyeket érintő kihívásokra - szögezte le.

Erős vezetés mellett van mód arra, hogy az unió közösen meghozott döntések alapján megfogalmazott álláspontokat a nemzetközi színtéren tudjon hatékonyan képviselni és érvényesíteni - húzta alá. Németh Zsolt úgy vélekedett, hogy az Európai Unió az elmúlt időszakban befelé fordult és nem szentelt kellő figyelmet a bővítésre. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének kijelentése negatív üzeneteket közvetített, amely szerint mandátumának öt éve alatt nem kerül sor uniós bővítésre - mondta.

"Fordulatra van szükség a következő uniós bizottság munkája során" - jelentette ki. Németh Zsolt veszélyesnek nevezte azokat az elképzeléseket, amelyek szerint előbb nagyarányú reformfolyamatokat kell végrehajtani az Európai Unióban, és csak azt követően szabad a bővítéssel foglalkozni. Véleménye szerint ez a megközelítés nem számol azzal, hogy a Nyugat-Balkánon súlyos konfliktusok keletkezhetnek, és azzal sem, hogy a bővítés folyamata olyan reformok végrehajtását is jelenti, amely hozzáadott értéket képvisel az Európai Unió egészét tekintve.

Magyarország szerint a reformfolyamatnak és a bővítésnek párhuzamosan kell zajlania, ugyanis a bővítés elmaradása a reformfolyamatot veszélyezteti. Magyarország ezért arra törekszik, hogy az Európai Unió reformfolyamatában kiemelkedő helyet kapjon a bővítési politika - húzta alá az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.04.02 22:10

A minősített többség szükséges. Akinek ez nem tetszik mehet!
Történelmi példa Lengyelországban leledzik, ebbe buktak bele, mert mindig akadt valaki a nemesek között akinek valami nem tetszett. Vétót kiáltott és Lengyelország eltűnt a térképről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.02 21:34

@nandras51: szerintem is, Móricka. Ki az EU-ból! Vihetik a kalandparkjaikat meg a buzifölvonulásaikat is, a szabályozott görbületű uborkájukkal együtt.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nandras51, 2019.04.02 21:25

Majd akkor egy Magyarország nélküli unió fogja megvalósítani. Nehogy már incifinci államocskák, vagy akár a legerősebb tagállam is vétókkal széttrollkodhassanak egy szükséges megoldást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html