Maradiak a csempészek - el is kapja őket a NAV

Jellemzően konzervatív módszerekkel juttatják át a határon a csempészárukat, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal könnyedén elkapja őket. Tavaly kétmilliárd forintnyi jogsértő dohányárut foglalt le a hatóság - derül ki a Magyar Idők cikkéből.
Szabó Dániel, 2018. február 16. péntek, 08:04
Fotó: MTI Fotó

Bár volt már példa arra, hogy az ukrán határ mentén egyesek pilóta nélküli repülővel juttatták át az illegális dohányárut a határon, a csempészek egyelőre nem használják a modern technológiát. Inkább a régebbi, bevált módszereket alkalmazzák, nem úgy az adóhivatal, amely már rendszeresen vet be drónokat az illegális dohánykereskedelem megakadályozásáért. A hatóság tavaly 37 millió szál cigarettát foglalt le.

A lap szerint tavaly jóval több mint kétmilliárd forintnyi illegális dohányárut foglaltak le. A legnagyobb tételt a cigaretta adta, amelynek értéke 1,9 milliárd forint lehetett. Ehhez társult nagyjából 17 tonna különféle fogyasztási dohány, a maga több mint 200 millió forintos feketepiaci értékével. A tavalyi adatok állítólag nem kiugrók: az újság szerint a korábbi években ennél több csempészárut is lefoglaltak már.

"Az illegális dohánypiac szereplői mostanában is a, begyakorolt módszerekben bíznak a leginkább" - nyilatkozta az ügyben Molnár Tamás a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára. Arról is beszélt, hogy a déli határszakaszon főként az autókat használják csempészetre, az északkeleti határszakaszon pedig inkább a Tiszán úsztatással próbálkoznak. De volt már az északkeleti határszakaszon egy drónos kísérletező. Ő úgy bukott le, hogy egy helybéli hangos zúgásra lett figyelmes, majd kisebb puffanást hallott, hamarosan pedig egy drón húzott el felette. A helyszínre érkező rendőrök 220 doboz cigarettát találtak a közelben.

Hasonló megoldással újabban nem találkozott az adóhivatal, amely azonban már alkalmaz pilóta nélküli repülő eszközt: 2015-ben uniós forrásból, húszmillió forintért vásárolt drónt. A repülő eszközön található felvevőkészülék már sikeres rajtaütéshez is hozzásegítette az adóhatóság munkatársait.

A kép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.02.16 10:06

A NAV-nak fingja nincs arról, mennyi csempészcigi jut át határon, valószínűleg jóval több, mint amennyit lefoglalnak: elég körülnézni a bolhapiacokon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html