Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Politikai fordulatnak" nevezte a tereket és utcákat megtöltő olaszok jelenlétét Matteo Santori, a Hering-mozgalom vezetője - írja az MTI.

Céljukat máris elérték, mivel sikerült békés megmozdulásra ösztönözni az embereket, ismét felébresztve bennük a "polgári tudatosság".

Hozzátette, a Heringek bebizonyították, hogy "piszkos játékok" nélkül is lehet politizálni. Megjegyezte, igazi sikernek azt fogja tartani, ha a Heringekkel demonstrálók elmennek szavazni, és valóban megállítják Matteo Salvinit.
"Létezik alternatíva a populizmusra" - mondta a 32 éves bolognai fiatalember.

A Heringek megtöltötték Bologna egyik városterét az egy hét múlva esedékes tartományi választások előtti utolsó vasárnap. Az éjszakába nyúló könnyűzenei koncerttel zárult Hering-találkozón felcsendült a Heringek himnusza is, amelynek szövege szerint a mozgalommal "megváltozott az olasz politika szele".

Matteo Santori és barátai november közepén indították útjára a mozgalmat az után, hogy a Matteo Salvini vezette jobboldal hatvan százalékos győzelmet aratott az utóbbi ötven évben baloldali Umbria tartományban. Célként tűzték ki, hogy Salvinit megpróbálják visszaszorítani a szintén "vörös" fellegvárként ismert Emilia Romagnában.

A Hering nevet a legelső, Bolognában tartott villámakción választották, amikor olyan sokan csatlakoztak, hogy heringekként szorongtak. A mozgalom az utóbbi két hónapban számos olaszországi teret megtöltött, és december 14-én Rómában rendezett országos megmozdulást.

Kezdetben a Heringek párton kívüli "baloldali kereszténynek" vallották magukat, de az emiliai választás közeledtével egyre közelebb kerültek a baloldali Demokrata Párthoz (PD). Matteo Santori bejelentette, hogy készek Giuseppe Conte miniszterelnökkel is találkozni, és márciusban a mozgalom kongresszust tart a jövőbeli folytatásról.

A mozgalom korábbi kiáltványa a Salvini-féle migrációs intézkedések eltörlését, valamint a gyűlöletkeltő politikai megnyilvánulások betiltását szorgalmazta.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy a PD alig kampányolt Emilia Romagnában teljesen átadva a teret a politikai újdonságot képviselő Heringeknek. A mozgalom azonban nem biztos, hogy elegendő lesz a jobboldal feltartóztatására.

"Nem félek a halacskáktól" - jelentette ki Matteo Salvini, aki szombaton Maranellóban tartott kampánybeszédet.

Salvini és a Heringek egyszerre és ugyanazon a helyszínen, csütörtökön Bibbiano városában zárják a kampányt. Az emiliai választás valóban fordulat lehet, mivel a baloldal győzelme esetén a Heringek maguknak fogják tulajdonítani a sikert. Salvini és a jobboldal győzelme esetén viszont a mozgalom értelmét veszíti.