Megdőlt az idei áramfogyasztási rekord

Az előző hétvégén a nagy meleg hatására egy átlagos nyári időszakhoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt az ország áramfogyasztása - tudtuk meg a rendszerirányító Mavir Zrt.-től.
Leszák Tamás, 2012. július 4. szerda, 06:02
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy-egy kánikulai napon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további egyfokos emelkedés 60−100 megawatt terhelésnövekedést jelent. Az idei nyár legnagyobb terhelését is ezen a héten mérték, hétfőn a napi csúcs 6200 megawatt körül alakult (hasonlóan a tavaly nyári csúcsértékekhez). A növekedés elsősorban a hőségben tömegesen beindított légkondicionálók számlájára írható. A magyar villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik, a 2007-es, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben az eddig mért nyári rekordot jelentő 6320 megawattos igény sem jelentett gondot.

A Mavir tapasztalatai szerint az áramfelhasználás a tavalyinál alacsonyabb szinten áll Magyarországon, a fogyasztás kánikula miatti növekedésében azonban nincs érdemi eltérés a korábbi évekhez képest. Az elmúlt tíz év adatai alapján kiegyenlítődés indult a téli és a nyári csúcs között, a két csúcsérték különbsége ezen időszak alatt harmadára, a kezdeti 20 százalék körüli eltérésről 6 százalékra csökkent (bár az érték ingadozik, 2008-ban és 2009-ben például ennél nagyobb volt a különbség).

Magyarország hagyományosan áramot importál, csupán időszakosan (például ünnepnapokon vagy hétvégéken hajnalonta) fordul elő nettó export. Az import nagysága jelentősen szór a különböző időszakok között, mértéke főként gazdaságossági megfontolásoktól (az energia piaci árától) függ. Az év első felében átlagosan közel 17 százalék volt az import részaránya, ami mintegy ötödével magasabb a tavalyi adatnál. A Mavir szerint a mostani kánikulai hetekben az import aránya elérte (rövid időszakokra pedig kicsit meg is haladta) a 25 százalékot. Az elmozdulás ebben az esetben is a piaci árak és a hazai kínálat rendelkezésre állásának a függvénye és akár napról napra is változhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.07.04 11:09

@Zodiakus:
Sose voltam kibékülve az újságírók standardnak tartott mentalitásával, de ha még hülyeségeket is írnak, akkor nem fogom őket kímélni. "A közvéleménynek joga van megtudni az igazságot", minig ezzel jönnek. Akkor merjék is megírni, illetve fogják fel miről írnak, és ne a saját hozzá nem értésüket reklámozzák. Tömény álszent baromság az egész, tudom, hogy meg kell élni valamiből, de aki ezt ugyanolyan stílusban kendőzi, mint az a politikusok...
A Tisza II-ről pedig annyit tudok, hogy most sincs még bezárva. Hivatalosan működőképes, ezért sem bontják még el. Ezt nevezik állandó hiánynak, amikor tartósan, de nem véglegesen áll egy blokk. És azért van állandó hiányon a Tisza II, mert vannak még tervek vele. Elég régóta fontolgatják, hogy pár régi blokkban új, hatékonyabb gépeket telepítenek, néhány MAVIR-os kapacitáselemzés számol velük középtávon.
Hogy ebből mi lesz valójában, az jó kérdés. Az sem volt tervben, hogy állandó hiányra kerül idő előtt az erőmű. Normális körülmények között a termelésnek jobb üzletnek kéne lennie, mint a meddő állagmegóvásnak, ami most megy bent. Amilyen jól haladnak most az ország dolgai, lehet hogy az AES titokban már csak húzza az időt a hivatalos bezárással, hogy ne neki kelljen rekultiválni. Amikor megfelelő az idő, eladja egy tereprendező alvállalkozónak az egészet, és felszívódik. De nem tudom, csak egy lehetőség. Mi hálózatosok számítanánk még az erőműre a jövőben, ez a légkondis világ megköveteli, különben is ott van minden, a gázvezetékek, az épületek, a villamos összeköttetés-illesztés. De a gazdasági környezetre nem sok befolyásunk van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.07.04 08:57

@elmufioka: Ne egy egyszerű gazdasági újságírón verd már a port,mikor az országnak nincs közép és hosszútávú gazdasági programja.
Majd lesz valahogy,ez a szemlélet van lassan harminc éve.Igen,harminc éve.Semmi társadalmi,és gazdasági elképzelés.Senki nem mer ilyet papírra vetni,mert az vitatéma lenne és számon kérhető is egyben.
Itt T.újban meg szép látvány a két bezárt erőmű.Büszkén hirdeti,ezt megtudtuk csinálni az ötvenes és hetvenes években,ma már ennyit sem.
Kérdés.Ki bontja el,ki rendezi a tájat?Esetleg örök mementónak marad a 240 méter magas kémény????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.07.04 06:22

Aki egy kicsit is képben van a villamosenergia-rendszerekről, nem mondja azt egy 2007-es kielégítő csúcsidei üzem alapján, hogy a rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik, kedves szerző! Azóta rengeteg változás történt az erőműveink vonatkozásában, bezárások, újak üzemebe kerülése, állandó hiányba kerülés, szerkezet átalakulása. Arról nem is beszélve, hogy a kapcsolt erőművekkel hogy bánik mostanság az állam, ugyanis ha kicsit több figyelmet kapnának, esetleg nyáron is lehetne rájuk számítani, és nem kéne 25% import csúcsidőben. Az a 25% import pedig addig fog rendelkezésünkre állni, amíg a szomszédainknak fölösleges kapacitásai vannak, erről pedig a szerzőnek még annyi fogalma sem lehet, mint a magyar viszonyokról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html