Microsoft-botrány - megszólalt a kormány

A magyar kormány nem a Microsofttal van kapcsolatban, hanem viszonteladókkal, akiket az anyacég választ ki. A vállalat döntéseire nincs ráhatásuk - mondta el Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón.
Szabó Dániel, 2017. december 14. csütörtök, 14:56
Fotó: MTVA Fotó

Rendezett a kapcsolat a Microsofttal, a kormányzati rendszerek működése nincs veszélyben - ismertette a tárcavezető. A kérdés azután lett releváns, hogy kedden kiderült, a szoftveróriás kirúgta a hazai nagyvállalati értékesítési partnereit, mivel egy belső vizsgálat során több korrupciógyanús szerződést találtak.

A tárcavezető elmagyarázta, hogy a kormánynak az ügyhöz nincs köze, mivel a viszonteladókkal volt kapcsolatban. Ezeket a cégeket a Microsoft választja ki, a termékeket közvetlenül ezektől kapják. Az amerikai vállalat termékeit pedig azért használják, mert a világ vezető szoftvergyártójáról van szó.

Lázár hozzátette, hogy a cég ügyeit bővebben azért nem kommentálják, mert a Microsoft üzleti döntéseire a magyar kormánynak nincs ráhatása. Arról viszont tárgyalnak, hogy a megújításra váró programhasználati licencek érvényesek maradjanak január 1. után is. A miniszter szerint egyelőre úgy fest, hogy egyetlen állami Microsoft-szoftver licenc sincs veszélyben, így az államigazgatás is gondtalanul működhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK