Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Capital Economics a keddi kamatdöntő értekezlet előtti prognózisában kiemelte, hogy a tizenkét havi infláció novemberben 2,5 százalékra gyorsult az októberben mért 2,2 százalékról. Mivel azonban ez még mindig az MNB 3 százalékos központi célszintje alatt van, várható, hogy a monetáris tanács továbbra is "rendkívüli mértékben enyhítésre hajlamos hangulatban" marad.

Azzal számolnak, hogy ebben a környezetben a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már 2018 elején az MNB 3 százalékos célszintje fölé emelkedik. Ennek arra kellene ösztönöznie a monetáris tanácsot, hogy fordítsa vissza a monetáris politika irányát, és arra számítunk, hogy jövőre emelkedik az alapkamat - fogalmaztak előrejelzésükben. Véleményük szerint növekszik a kockázata annak, hogy a monetáris politika "túl hosszú ideig marad túl laza", és ez később makrogazdasági egyensúlytalanságok kialakulásához, illetve "ronda inflációs sokkhoz" vezethet. A Capital Economics jelenleg alapeseti előrejelzése szerint az alapkamat 2018 végéig 1,50 százalékra emelkedik.

A TD Securities elemzői szerint a kérdés egyelőre nem a kamatról szól, hanem arról, hogy az MNB végrehajt-e újabb nem konvencionális enyhítési lépéseket. A várakozásuk szerint jövőre kezdődik a magyar jegybank monetáris politikájának szigorítása. Az MNB 2018 második negyedévétől 0,25 százalékpontos lépésekben kamatemelési ciklusba kezdhet, és a jövő év végéig 1,65 százalékra, 2019 végéig 2,75 százalékra emeli alapkamatát.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor Magyarországon nem érzékelhető különösebb aggodalom a rendkívül enyhe monetáris politika miatt - írta az MTI.