Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mesterművet alkot azzal, hogy Magyarország megrendez egy népszavazást az EU kötelező menekültbetelepítési tervéről - kezdi a vasárnapi referendumot értékelő cikkét a huffingtonpost.com. Már tavaly elkezdte megalapozni a voksolás sikeréhez szükséges néphangulatot.

Az illegális bevándorlók inváziójáról beszélt, iszlámfóbiát generált az országában, miközben tesztelte az EU és Angela Merkel német kancellár tűrőképességét.

A magyar kormány hagyta, hogy augusztusban több ezer menekült táborozzon a budapesti Keleti pályaudvaron - miközben a menekültközpontok üresen álltak -, majd elinduljon gyalog nyugatra, hogy aztán Ausztria és Németország kénytelen legyen egyetlen óriási csoportban átvenni őket.

Egyszerűségében tökéletes

A vasárnapi referendummal a két legyet üthetett volna egy csapással. Bemutathatott volna az EU-nak a multikulturalizmust támogató politikája miatt és csapást mérhetett volna a Jobbikra, pártja, a Fidesz legerősebb ellenfelére. A terv egyszerű volt és tökéletes. Éppen olyan, mint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök 2015. júliusi népszavazása.

A recept ugyanaz volt. Végy egy népszerűtlen, ám lényegében már idejét múlt európai uniós ügyet, amelynek elutasításával növelheted hazai támogatottságodat. A referendummal a miniszterelnök az állam megtestesítőjének szerepében léphet fel, nem adva teret az ellenzéknek arra, hogy labdába rúgjon.

A felállított politikai képlet szerint bárki aki ellenezte a népszavazást a multikulturalizmust és az EU-t támogatta saját "nemzetével" szemben. Az utóbbi két címke magára vételével választási öngyilkosságot követett volna el a Jobbik.

Ömlött a pénz

Az elmúlt hónapokban a Fidesz az Átlátszó.hu számításai szerint, amelyet a Financial Times idéz 48,6 millió eurót (15 milliárd forintot, egy nagyobb focistadion árát), szavazónként öt eurót költött a népszavazással kapcsolatos kampányra. A cél az volt, hogy a magyarok rettegjenek a "migránsoktól" - jellemző, hogy Orbán nem nevezi őket menekülteknek.

Államilag támogatott riogatókampány folyt plakátokon és levelekkel, amelyben olyan állítások jelentek meg, hogy nyugat-európai nagyvárosokban no-go zónák vannak, mindennaposak a szexuális bűncselekmények és kéz a kézben járnak a bevándorlók és a terrorizmus. A kormánypropagandához egyre jobban igazodó média lelkesen felsorakozott a kampányba, mivel állami támogatásokból él.

Az állam tévé a szavazás napján interjút készített egy "migránssal" Belgrádban, aki arról beszélt, hogy jó híreket várnak Magyarországról. Ezzel arra akartak célozni, hogy a referendum bukása a muszlim bevándorlók újabb hulláma előtt nyitna utat.

Ezt elbukták

A tehetséges populista magyar vezető azonban az érvénytelen népszavazás tanulsága szerint rosszul mérte fel a néphangulatot. Nem jött össze az 50 százalékos részvétel (ami persze nem meglepő annak tükrében, hogy például az EU-csatlakozási népszavazásra sem ment el a szavazásra jogosultak fele).

Természetesen a magyar kormány azt fogja hangsúlyozni, hogy a résztvevők óriási többsége az EU-s kvóta ellen szavazott, ám ne legyenek kétségeink: az érvénytelen referendum Orbán egyértelmű bukása - hangsúlyozza a Huffington Post.

A magyarok kormányfője arról beszél, hogy az EU bevándorlási politikája akut egzisztenciális veszélyt jelent Európára és Magyarországra. Illiberális államának teljes apparátusát bevetette az erről szóló kampányban. Ám ennek ellenére csak a magyarok kisebbsége vette a fáradságot, hogy a szavazatával egyetértéséről biztosítsa.

Mit jelent ez?

A népszavazás bukása nem jelenti azt, hogy a magyarok többsége támogatna egy uniós bevándorlási kvótát vagy nyitott lenne a menekültekkel, bevándorlókkal szemben. Akárcsak a legtöbb európai választás vagy referendum ez is főként belpolitikai véleménynyilvánítás volt.

Az amerikai hírportál értelmezése szerint a magyar emberek jelentős része, aki elutasítja a bevándorlókat, még náluk is jobban elutasítja Orbán Viktort. Nem akarják, hogy tovább erősödjön a hatalma, még akkor sem, ha ennek segítségével megtarthatná "Magyarországot a magyaroknak".

Miről beszélünk?

Az EU-kvóta ügye irrelevánssá vált a népszavazás idejére. Ugyanaz volt vele a helyzet, mint a görög népszavazási kérdéssel. Ott a nép olyan uniós költségvetési megszorítási javaslatokról voksolt, amelyek csupán tárgyalási alapnak szolgáltak, nem egy, a görög parlament által jóváhagyott döntésről.

Magyarország első embere mestere annak, hogy felszítsa és kifejezze az emberek kiterjedt előítéleteit. Ugyanakkor rá is vonatkozik az a szabály, amely minden politikust sújt: besokallhatnak tőle az emberek, elegük lehet belőle. Ugyanakkor mivel nincs komolyan vehető ellenzéke, egyelőre méretes vasárnapi veresége ellenére kihívó nélkül áll országa élén.