Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új megoldásokkal az elmúlt időszakban csaknem háromezer közmunkást tereltek át a termelő szektorba, és közvetítettek ki a világ legnagyobb vállalatainak magyarországi üzemeibe - mondta  a lap keddi számában az évente mintegy tízezer munkavállalót kölcsönző cég vezetője.

Robbanásszerű a munkaerőhiány növekedése, tavaly év végéhez képest tizennégy százalékos a növekedés, az egy évvel ezelőtti hasonló időszakkal összehasonlítva pedig huszonhat százalékos ugrást jelent, mintegy harmadával emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma - sorolta. Mindez azonban véleménye szerint nem jelenti azt, hogy ne lenne még némi tartalék a munkaerőpiacon. Bizonyos szegmensekben - elsősorban a termelő iparágakban - vannak olyan hatékony módszerek, amelyekkel részint még lehet kezelni az égető munkaerőhiányt, példaként említette, hogy a klasszikus munkaerő-toborzó módszerek már nem elegendőek, lokálisabban kell dolgozni és gondolkozni.

"Azt látjuk, hogy ha mi megyünk el a munkavállalókért, ha az ő nyelvükön szólítjuk meg őket, ha minőségi közlekedési szolgáltatást vagy szállást biztosítunk a részükre, sokan hajlandóak tartósan is munkát vállalni" - mondta. Az ipari és adminisztratív területeken van még egyfajta rejtett, statikus tartalék a munkaerőpiacon, amelyek kiaknázása a HR-szakemberektől és a cégektől is komoly fejlődést igényel: hatékonyan kell például elérni azokat az embereket, akik az elmúlt években kiszorultak a piacról, esetleg közmunkában dolgoznak.

A másik jelentős kihívás a munkaerő megtartása, hiszen a cégek a szűkös kínálat miatt igyekeznek egymástól is elcsábítani a dolgozókat - mondta. (Ez vár a magyar gazdaságra és forintra - itt a friss előrejelzés.)

Kép forrása: Napi.hu/Kiss Gergő