A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőriznek olyan, online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózókat, amelyek a kontrolladatok szerint nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítésekről.

Első körben az a mintegy másfél ezer vállalkozás számíthat biztosan a revizorok fokozott érdeklődésére, amelyiknél a tételesáfa-kontrolladatok szerint 1 millió forint feletti az áfaeltérés vagy belföldi beszerzését jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította - adta hírül az adóhivatal a friss Adótraffipaxban.

Emellett a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. szeptember 4. és 18. között Budapesten ellenőrzik a kezelőszemélyzet nélkül is működőképes automata berendezések (parkolóautomata, önkiszolgáló autómosó automata, önkiszolgáló benzinkút, csomagpont-automata, könyvautomata, játékautomata, fényképkészítő automata, menetjegykiadó automata, stb.) adóhatósághoz történő bejelentésének teljesítését.

Baranya megyében szeptember 9-15. között, Komlón, Mohácson, Palkonyán, Szentlőrincen, Villányban és Pécsett ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, valamint az áruk eredetét. Az ellenőrök jelenlétére számíthatnak a szőlő- és bortermelők, a ruházati kiskereskedők, a kisboltok, a piaci értékesítők, a vendéglátóhelyek, valamint az építőipari adózók. A megye nagyobb rendezvényein, így a Palkonyai Szüreti Nyitott Pincéken is számíthatnak az adózók a NAV munkatársaira.

Békés megyében szeptember 9-13. között a NAV Békés Megyei Adó és Vámigazgatóságának munkatársai a tótkomlósi, szarvasi, orosházi, békéscsabai, gyulai és békési piacokon végeznek ellenőrzéseket. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Fejér megyében szeptember 9-12. között a virágüzleteket és ajándékboltokat ellenőrzi. A revizorok a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését és az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

Győr-Moson-Sopronban szeptember 13-14-én a győri vendéglátó- és éjszakai szórakozóhelyeket ellenőrzik. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Hajdú-Biharban szeptember 9-13. között főleg Debrecenben lest ellenőrzés, a NAV-osok elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik.

Heves megyében szeptemberben a papír- és írószer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat, a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az általuk forgalmazott áruk eredetét ellenőrzik.

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptember 9-13. között az élelmiszerboltokat ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megyében a revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást vizsgálják a barkácsboltokban és szerszámüzletekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrzik.

Somogy megyében ezen a héten is folytatják a pékségek, sütödék és pékáruboltok ellenőrzését. Mellettük az iskolabüfék is számíthatnak a revizorok megjelenésére. Az ellenőrzések a megye teljes területét érintik. A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét vizsgálják.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kereskedők és vendéglátók nyugta- és számlaadását, valamint az építőipari alkalmazottak bejelentéseit vizsgálják. A revizorok a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

Tolna megyében az adó- és vámigazgatóság munkatársai szeptember 6-22. között ellenőriznek a szüreti fesztiválokon, rendezvényeken. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó kötelezettségek teljesítését.

Vas megyében szeptember 9-13. között a piaci kereskedelemmel foglalkozó adózókat ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Veszprém megyében a héten a NAV ellenőrei főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

Zala megyében pedig szeptember 9. és 22. között a piacokon és közterületeken árusítókat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.