Nem mondják meg, mekkora a tanárhiány

Pontos számokat nem, csak százalékos arányt közölt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amikor Szabó Tímea független képviselő írásbeli kérdésben kereste arra a választ: pontosan hány betöltetlen pedagógus álláshely van az országban - írja a Zoom.hu.
Domokos Erika, 2017. október 24. kedd, 09:40
Fotó: Shutterstock

Balog Zoltán nevében Rétvári Bence államtitkár a tavaly október elsejei adatok alapján azt írta: az állami fenntartású intézményekben a betöltetlen pedagógus álláshelyek száma az összes tanári állás 1-2 százalékát teszi ki. Az államtitkár azt azonban már nem tette hozzá, hogy pontosan hány tanári állás van az országban. Az Eduline-nak a minisztérium korábban 90 ezer álláshelyről és 1000 betöltetlen állásról írt - olvasható a portálon.

A Zoom.hu szeptember elején kikérte az összes intézményre vonatkozó adatokat az Oktatási Hivataltól, amely akkor azt közölte, hogy addig 4752 álláshelyre nem találtak jelentkezőt. Azt is hozzátették, hogy összesen 158 709 pedagógusra van szükség az iskolákban, könnyű kiszámolni, hogy ez 3 százalékra jön ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint helyettesítéssel és óraadó tanárok alkalmazásával az intézmények megfelelően el tudják látni a feladatukat. A tanárok ugyanakkor leterheltek, a Pedagógusok Szakszervezete olyan pedagógusról is tud, akinek heti 32 órát kell tartania.

Túlzás lenne azt mondani, hogy minden pedagógusstátusz be van töltve, de az elmúlt évtizedben is jelen volt ez a probléma. Nem látom indokoltnak, hogy most ennyire foglalkoznak ezzel a témával, hiszen ma sem nagyobb a hiány, mint korábban

- mondta Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ szakmai elnökhelyettese a Világgazdaságnak, aki nem érti, miért foglalkoznak mostanában ennyit a tanárhiánnyal.

A nyitókép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2018.07.10 09:01

Sz&rházi ország, sz&rházi választók, sz&rházi kormány. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gagxy, 2018.07.10 08:32

Szlovéniában 300000 Ft egy kezdő tanár fizetése. Értitek, egy volt jugó államban, nem a "nyugaton".
Emellett ne csodálkozzunk ha az emberek inkább elmennek árufeltöltőnek, mert még ott is 2x annyit keresnek mint tanárként.
Az meg egészen vicces, hogy számos végzettség van amivel egyetemen lehet tanítani de gimiben nem, én is így vagyok, pedig én még szeretnék is tanítani és egyetemen tanítottam is. Ellenben tanítói végzettséggel simán engedik érettégiztetni az emberkéket.
Logikus...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html