Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A híradások szerint a nyugdíjasok különösen félnek attól, hogy rosszindulatú emberek becsaphatják őket. A csalók egyik legkézenfekvőbb módszere, hogy a készpénzautomatából (atm) történő készpénzfelvétel során próbálják meg ellopni a nyugdíjasok pénzét.

A Gránit Bank honlapján egy nagyon közérthető összefoglalót jelent meg arról, mire kell ügyelni a készpénzfelvétel során, amelyet a nyugdíjguru.hu főként az idősek számára ajánl.

10 + 1 hasznos tanács az atm-es készpénzfelvételhez

Készpénzfelvétel előtt:

1. Lehetőség szerint ne kezdeményezzen tranzakciót azon atm-berendezéseknél, amelyek megjelenése nem megszokott, vagy idegen hatást kelt Önben. Használjon központi, jól látható helyen található atm-et. Kerülje az eldugott, kis forgalmú helyeken elhelyezett berendezéseket és lehetőség szerint ne vegyen fel egyedül készpénzt éjszaka.

2. Ellenőrizze, hogy a pénzkiadó nyílásán nem talál-e ragasztásra, átalakításra utaló nyomot, illetve nem lát-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálást az automatán. Amennyiben bármi szokatlant észlel, kérjük, hívja az adott ügyfélszolgálat telefonszámát (a pénzkiadón megtalálja a számot egy matricán), vagy értesítse a bankfiók ügyintézőit (ha az atm egy bankfiók része) vagy hívja föl a saját bankját.

3. Bizonyosodjon meg arról, hogy kártyája az adott helyen használható. Ellenőrizze, hogy az atm-en vagy annak kijelzőjén megtalálható-e azon banki és kártyatársasági (Visa, MasterCard) logók valamelyike, amely bankkártyáján is szerepel.

4. Ellenőrizze, hogy az Ön által felvenni kívánt készpénz összege, vagy a napi bankkártyás tranzakciók száma nem haladja meg az Ön által megadott darabszámot vagy beállított napi készpénzfelvételi limitet.

5. Pin-kódját kezelje bizalmasan! Soha ne tárolja a kódot a bankkártyájával azonos helyen, arra semmiképpen ne írja rá! Belső, 24 órás zónában elhelyezett atm-ekhez bankkártyájának (mágnescsík) ajtónyitón történő áthúzásával juthat be. A bejutáshoz pin-kód megadása soha nem szükséges!

6. Lehetőség szerint ne biztosítson lehetőséget másnak, hogy az Ön válla fölött kileshesse a kódját.

7. Ha a tranzakció során kártyája megsérül, vagy az automata nem adja ki kártyáját, kérje banki alkalmazott segítségét telefonon vagy személyesen. Ha szükségesnek látja, azonnal tiltsa le a bankkártyáját.

Készpénzfelvétel után:

8. A tranzakció befejeztével rögtön tegye el bankkártyáját. A pénzt lehetőség szerint ne az atm-nél, hanem később, egy biztonságos helyen számolja meg.

9. A tranzakciót követően mindig ellenőrizze a kapott bizonylatot. Bármely valósnak vélt eltérés esetén azonnal hívja föl a saját bankját.

10. A bizonylat fontos dokumentum, ne hagyja az automatánál, és ne dobja el a közelben sem. Ha nincs szüksége bizonylatra, válassza a "Készpénzfelvétel bizonylat nélkül" funkciót, amennyiben erre a bankjegykiadó automata lehetőséget biztosít.

+1. A havi számlakivonat alapján ellenőrizheti az adott hónapban végrehajtott atm-es tranzakcióinak számát és összegét.

Képünk forrása: Pixabay.com