Nyugdíjasok adózása: jövőre nekik jár a 14 százalékos többletjövedelem

Jövőre járulékmentességet kapnak a nyugdíjasok, ezért fontos tisztázni, hogy pontosan kiket is érint a jogszabályváltozás.
Szabó Dániel, 2019. december 11. szerda, 10:06
Fotó: Unsplash

Jövő július 1. után már minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség. Egyelőre a kedvező szabály csak a jelenleg munkajogviszonyban állókra érvényes, vagyis hogy bérüket mindössze a 15 százalékos mértékű szja terheli. Az érintettek többsége ezzel 14 százalékos többletjövedelemre tehetnek szert.

Az Adózóna ezért tisztázta, hogy pontosan kik is a saját jogú nyugdíjasok: ebben a társadalombiztosítási törvény az irányadó, amely szerint az minősül annak, aki esetében megállapították az öregségi nyugdíjat, vagy a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), egyházi jogi személytől nyugdíjban vagy növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül.

Öregségi nyugdíjasnak számítanak így azok is, akik éltek a Nők 40 kedvezménnyel.

További részleteket a szakportál cikkében olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2019.12.11 17:39

Járulékot minden nyugdíjas fizet, az is aki nem dolgozik. A dolgozó nyugdíjasok egy része meg ráadásul duplán. Jövőre ez az igazságtalanság szűnik meg. A nyugdíj megállapítása során ugyanis a járulékmérték csökkentő tényező, vagyis annak megfizetése a nettó elszámolás elve alapján mindenki esetében a jogosultság teljes időtartamára megtörténik. Az adminisztráció így egyszerűbb, de ez a módszer számos igazságtalanság forrása és azt a látszatot kelti, hogy a nyugdíjasok sem adót, sem járulékot nem fizetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html