Elporlad az év eleji nyugdíjemelés - lesújtó adatok

Az élelmiszerek drágulása nagyon fáj a nyugdíjasoknak, ráadásul országrészenként eltér, hogy mennyit kell ezekre a termékekre költeniük az időseknek. Az átlagos nyugdíjas infláció 3,4 százalék volt január és november között, miközben az élelmiszereknél 5,36 százalék jön ki átlagosan ugyanebben az időszakban - írja a piacesprofit.hu
K. Kiss Gergely, 2019. december 11. szerda, 20:17
Fotó: Napi.hu

A portál a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből kiszámolta, hogy az első tizenegy hónapban 3,4 százalékkal drágult az idősek élete, a rájuk jellemző fogyasztás szerint számolva.

Ez jóval meghaladja az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemelés mértékét. Emiatt nyugdíjkiegészítést kaptak novemberben az idős emberek, amelynek alapjául 3,4 százalékot vett a kormány. Azért ennyit, mert az idevágó törvény értelmében a január és augusztus közötti nyugdíjas inflációból kell visszaszámolni a különbözetet. Márpedig abban az időszakban 3,4 százalékos volt a nyugdíjas infláció.

Ez egy kivetítés az egész évre, vagyis úgy kalkulál a kormány, hogy a nyugdíjasok méltányos kompenzálásához az év egészében ekkora nyugdíjas inflációval kell számolni. Egyelőre megalapozottnak tűnik az idei kiegészítés matekja, merthogy az azóta eltelt hónapokat is figyelembe véve változatlanul ekkora valós infláció adódik.

Az élelmiszer az egyik legfontosabb tétel a nyugdíjasok fogyasztásában. Ezek ára idén január és november között átlagosan 5,36 százalékkal emelkedett számításaik szerint, de ezen belül nagy a szórás, egyes zöldségek és húsáruk például jóval nagyobb mértékben drágultak. Bőven vannak olyan idős emberek Magyarországon, akiket nem kompenzál teljes mértékben a novemberi nyugdíjkiegészítés, vagyis reálértéken veszítenek az idei nyugdíjemeléssel.

Vannak elemzők, akik szerint az előttünk álló hónapban növekedésnek indulhatnak az árak. A Magyar Nemzeti Bank ellenben nem érzékel komolyabb árnyomást - írja a piacesprofit.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2019.12.12 00:43

Most olvastam a neten, hogy kijött a kormány rendelete a jövő évi nyugdíjemelésről. Jövőre is a kormány a nyugdíjasok nyugdíjából kölcsönöz, mert csak 2,8%-os lesz a nyugdíj emelése.A kormány megint alul tervezi a nyugdíjak emelését, mert az indén is már 3,4%-os volt az infláció a kormány által "kiszámított" 2,7 % helyett, és a mostani infláció is már 3,4%-os, de az élelmiszereknél- ami a nyugdíjasoknál a legnagyobb tétel- már 5,6%-os! Tehát a nyugdíjasok kisegítik a "szegény" kormányt, másrészről jövőre is kell egy kis többlet pénz karácsonyra, amit majd azzal a szöveggel fizet ki az állam, hogy a kormány adott egy nagyobb összeget a nyugdíjasoknak!Pfuj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html