Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sajnálattal értesült az Országos Nyugdíjas Parlament arról, hogy a jövő évi költségvetési tervezethez kötődő jogszabályi előterjesztések alapján, veszélybe kerülhet a hetven éve folyamatosan biztosított szociálisan rászorultak üdültetése. A rászorultak kedvezményesen: előbb a vállalati és szakszervezeti üdülőkben, majd a pihenést, kikapcsolódást és rekreációt szolgáló intézmények átszervezése után, a központilag kibocsájtott utalványok felhasználásával vehették igénybe a segítésre szorulók a szolgáltatásokat - közölte az Országos Sajtószolgálattal (OS) a nyugdíjas szervezet.

Azt javasolták, hogy a tervezett intézkedések hatálybalépésével egyidejűleg a rászorultak ellátásának a kompenzálására, minden medián érték alatti nyugdíjellátásban részesülő személy, havi ezer forint soron kívüli nyugdíjemelésben részesüljön. Számításaik szerin az intézkedés pénzügyi hatása alapvetően megegyezik a korábbi években a szociális üdültetésre szánt központi és alapítványi forrásokból biztosított összegekkel.

A Napi.hu írta meg, hogy 2020-tól kimaradnak az Erzsébet-programból a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők. A Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott költségvetési salátatörvény indoklása szerint ugyanis "az Erzsébet-program keretében közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők kerülnek ellátásra." A mostani szigorítás kiveszi a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy több mint ötvenezer ember nem számíthat kedvezményes üdülési lehetőségre jövőre.

Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány cikkünk megjelenése után két nappal azt közölte, hogy nem szűnik meg a nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak és fogyatékossággal élőknek szóló Erzsébet-program. "A kormány eddigi legsikeresebb szociális üdültetési programja a jövőben is folytatódik, 2019. szeptember 15-től lehet pályázni a 2020-as Erzsébet-program kiírásaira" - hozta nyilvánosságra az OS az alapítvány közleményét.