Nagyon sokba kerül, ha az államnak készpénzben kell fizetnie a nyugdíjakat. Viszont az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a nyugdíjjellegű kifizetések számlás folyósítása: a lap cikke szerint már számottevően, 61 százalékra emelkedett ennek aránya, ami milliárdos spórolást jelent az államnak.

A Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára, Balogh László azt mondta a lapnak, hogy a készpénzforgalom fenntartása éves szinten mintegy 450 milliárd forintos társadalmi költséggel jár. A nyugdíjjellegű és szociális ellátások bankszámlás utalása nemcsak azért jó, mert kevesebbet kell költeni ezek célbajuttatására, hanem akik így kapják, kártyával is fizetnek, ami csökkenti a készpénz-fenntartás társadalmi ráfordítását.

Az MNB adatai szerint öt év alatt 13 százalékról 24,3 százalékra nőtt a bankkártyás és egyéb elektronikus úton fizetett áruk, szolgáltatások értéke, és csaknem megduplázódott - 24,3 százalékról 43,9 százalékra emelkedett - a közüzemi számlák elektronikus formában történő befizetése - számol be cikkében a lap. A bankkártyás fizetés egyre több boltban elérhető, ahogy arról az elektronikus fizetés esetleges korlátozásáról szóló írásában lapunk is beszámolt.

A készpénzfelvétellel szemben a kártyás vásárlások ingyenesek, számos szolgáltatás esetében (pl. biztosítások) az elektronikus fizetés választása kedvezményekkel jár - magyarázta Balogh László államtitkár a spórolás mikéntjét.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.