Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb offshore-botrány pattant ki vasárnap este, amikor az International Consortium of Investigative Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma - ICIJ) publikálta annak a 13,4 millió dokumentumnak az elemzéseit, amelyek többnyire az Appleby és Estera nevű, offshore cégek létrehozásával és tanácsadással foglalkozó társaságok több évtizedre visszanyúló belső iratanyagából származnak. A Paradise Papers nevű szivárogtatásból megismerhetők Donald Trump újabb oroszországi gyanús üzleti kapcsolatai, melyek egészen Vlagyimir Putyinig orosz elnökig érnek. De fény derült a kanadai miniszterelnök fő adománygyűjtőjének titkos üzleteire, valamint Anglia királynőjének és több mint 120 politikusnak az offshore érdekeltségeire - velük ebben a cikkben részletesen foglalkozott a Napi.hu is.

Több magyar szála is van az ügynek, ezeket a Direkt36 tárta fel. Az oknyomozó-csoport a 444-en megjelent cikkében beszámol többek között arról, hogy a magyar származású milliárdos, Soros György is járt az Appleby-nél: offshore-hálózatán keresztül érdekeltsége van többek között egy viszontbiztosítással foglalkozó cégben. Az ICIJ egyik főtámogatója mellesleg éppen maga Soros György, aki nem kommentálta a cégügyeit.

A svájci nagykövet

A legújabb kiszivárgott iratokban szerepel Nagy István, Magyarország svájci nagykövete, aki 2013 óta tölti be ezt a posztot. A korábban amerikai, libanoni és svájci bankoknál illetve privátbankoknál dolgozó Nagy István neve ezúttal a nemesek és iparmágnások leszármazottaiból álló Thyssen-Bornemisza családdal közös ügyei kapcsán kerül elő: a 2000-es évekből származó iratok szerint akkoriban a család vagyonát számos cég kezelte, köztük egy Fragonard Limited nevű Brit Virgin-szigeteki társaság, melynek az egyik igazgatója Nagy volt.

Egy olyan 2008-as ügylet kapcsán említik, amikor a cég az Appleby kajmán-szigeteki cégének közreműködésével létrehozott egy bizalmi vagyonkezelőt. Ekkor már Magyarország tiszteletbeli konzulja volt Svájcban: a posztra 2001-ben, az első Orbán-kormány idején nevezték ki, egy interjúban pedig azt mondta, jó viszonyban van a magyar miniszterelnökkel.

Demján Sándor beruházása

A Direkt36 szerint Demján Sándor egyik projektje is átfutott az Appleby-n (Demján Sándor egyike a legtehetősebb magyar embereknek, becsült vagyona A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 160 milliárd forintra tehető, ezzel a negyedik legmódosabb). Két nagy magyar bank, az OTP és az MKB 2014-ben egy ügyvédi irodán keresztül jogi és pénzügyi tanácsokat kért egy Seychelles-szigeteki projek miatt.

A bankok három cég számára adtak kölcsönt: Polus Investment Limited, Polus Management Limited, Luxury Resorts Travel Agency Limited. A 444-en megjelent cikk szerint a Granit Polus Group nevű ingatlanfejlesztő cég luxusüdülő építése lehetett a célállomás, amelynek egy Polus Investments nevű cég a gazdája.

A portálnak a Granit Polus Group kommunikációs vezetője, Koncz Ernő megerősítette, hogy az OTP és az MKB hitelt biztosítottak a luxusüdülő fejlesztésére, de hozzátette, hogy a két pénzintézet már nem vesz részt a projekt finanszírozásában. A Granit Polus Group honlapja szerint a cégnek Demján mellett a másik alapító-részvényese Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. De Koncz azt mondta, nem utóbbinak nem volt köze a projekthez.

Vajna is használta a szolgáltatást

Andrew Vajna neve az arubai cégnyilvántartás adatai között került elő: a karibi szigeten két cég, a Twinfalls Corporation és a Twinfalls Corporation II igazgatójaként tűnik fel. Az első céget még 1988-ban, a másodikat pedig 1990-ben jegyezték be, majd 2004 januárjában mindkettőt megszüntették.

Az akkor még főként producerként működő Vajna arubai vállalatainak tevékenységei is főként a filmgyártással kapcsolatosak.Előbbi cégben egykori producertársa Mario Kassar is tag volt. Ebben az időben az amerikai adóhivatal és a szövetségi nyomozó hatóság is adóelkerülés miatt vizsgálta Vajnáékat: egy időben közel 110 millió dollárnyi adótartozást követeltek a hatóságok a két emberen (ennek kisebb részét, 41,1 milliót Vajnán). Végüla két üzletember vállalta, hogy befizet valamennyi elmaradt adót.