Offshore-botrány: ők a magyar érintettek

Soros György, Demján Sándor, Andy Vajna, a svájci magyar nagykövet és az Eximbank neve is szerepel azok között az offshore cégügyekről szóló dokumentumok között, mely az egyik legnagyobb külföldi cégalapító irodától szivárogtak ki. Nemzetközi szinten Donald Trump egy minisztere és Erzsébet brit királynő is érintett az ügyben.
Szabó Dániel, 2017. november 5. vasárnap, 21:24
Fotó: Pixabay

Újabb offshore-botrány pattant ki vasárnap este, amikor az International Consortium of Investigative Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma - ICIJ) publikálta annak a 13,4 millió dokumentumnak az elemzéseit, amelyek többnyire az Appleby és Estera nevű, offshore cégek létrehozásával és tanácsadással foglalkozó társaságok több évtizedre visszanyúló belső iratanyagából származnak. A Paradise Papers nevű szivárogtatásból megismerhetők Donald Trump újabb oroszországi gyanús üzleti kapcsolatai, melyek egészen Vlagyimir Putyinig orosz elnökig érnek. De fény derült a kanadai miniszterelnök fő adománygyűjtőjének titkos üzleteire, valamint Anglia királynőjének és több mint 120 politikusnak az offshore érdekeltségeire - velük ebben a cikkben részletesen foglalkozott a Napi.hu is.

Több magyar szála is van az ügynek, ezeket a Direkt36 tárta fel. Az oknyomozó-csoport a 444-en megjelent cikkében beszámol többek között arról, hogy a magyar származású milliárdos, Soros György is járt az Appleby-nél: offshore-hálózatán keresztül érdekeltsége van többek között egy viszontbiztosítással foglalkozó cégben. Az ICIJ egyik főtámogatója mellesleg éppen maga Soros György, aki nem kommentálta a cégügyeit.

A svájci nagykövet

A legújabb kiszivárgott iratokban szerepel Nagy István, Magyarország svájci nagykövete, aki 2013 óta tölti be ezt a posztot. A korábban amerikai, libanoni és svájci bankoknál illetve privátbankoknál dolgozó Nagy István neve ezúttal a nemesek és iparmágnások leszármazottaiból álló Thyssen-Bornemisza családdal közös ügyei kapcsán kerül elő: a 2000-es évekből származó iratok szerint akkoriban a család vagyonát számos cég kezelte, köztük egy Fragonard Limited nevű Brit Virgin-szigeteki társaság, melynek az egyik igazgatója Nagy volt.

Egy olyan 2008-as ügylet kapcsán említik, amikor a cég az Appleby kajmán-szigeteki cégének közreműködésével létrehozott egy bizalmi vagyonkezelőt. Ekkor már Magyarország tiszteletbeli konzulja volt Svájcban: a posztra 2001-ben, az első Orbán-kormány idején nevezték ki, egy interjúban pedig azt mondta, jó viszonyban van a magyar miniszterelnökkel.

Demján Sándor beruházása

A Direkt36 szerint Demján Sándor egyik projektje is átfutott az Appleby-n (Demján Sándor egyike a legtehetősebb magyar embereknek, becsült vagyona A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 160 milliárd forintra tehető, ezzel a negyedik legmódosabb). Két nagy magyar bank, az OTP és az MKB 2014-ben egy ügyvédi irodán keresztül jogi és pénzügyi tanácsokat kért egy Seychelles-szigeteki projek miatt.

A bankok három cég számára adtak kölcsönt: Polus Investment Limited, Polus Management Limited, Luxury Resorts Travel Agency Limited. A 444-en megjelent cikk szerint a Granit Polus Group nevű ingatlanfejlesztő cég luxusüdülő építése lehetett a célállomás, amelynek egy Polus Investments nevű cég a gazdája.

A portálnak a Granit Polus Group kommunikációs vezetője, Koncz Ernő megerősítette, hogy az OTP és az MKB hitelt biztosítottak a luxusüdülő fejlesztésére, de hozzátette, hogy a két pénzintézet már nem vesz részt a projekt finanszírozásában. A Granit Polus Group honlapja szerint a cégnek Demján mellett a másik alapító-részvényese Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. De Koncz azt mondta, nem utóbbinak nem volt köze a projekthez.

Vajna is használta a szolgáltatást

Andrew Vajna neve az arubai cégnyilvántartás adatai között került elő: a karibi szigeten két cég, a Twinfalls Corporation és a Twinfalls Corporation II igazgatójaként tűnik fel. Az első céget még 1988-ban, a másodikat pedig 1990-ben jegyezték be, majd 2004 januárjában mindkettőt megszüntették.

Az akkor még főként producerként működő Vajna arubai vállalatainak tevékenységei is főként a filmgyártással kapcsolatosak.Előbbi cégben egykori producertársa Mario Kassar is tag volt. Ebben az időben az amerikai adóhivatal és a szövetségi nyomozó hatóság is adóelkerülés miatt vizsgálta Vajnáékat: egy időben közel 110 millió dollárnyi adótartozást követeltek a hatóságok a két emberen (ennek kisebb részét, 41,1 milliót Vajnán). Végüla két üzletember vállalta, hogy befizet valamennyi elmaradt adót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

henker, 2017.11.06 10:50

Nagy István, az Orbán által kiválasztott svájci nagykövet - Orbán meg Lázár titkosított svájci kiruccanásai és luxushotel számlái - Orbán Ráhel 15 milliós forintos svájci iskolája - aki erre azt mondja hogy ezek itt most a fekete pénzeket mossák és költik és futtatják svájci számlákon keresztül az hazudik és be lesz perelve!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.11.06 07:21

A Bayern elnöke éveket ült ugyanezért. Joggal várjuk el, hogy mindenki, aki a listán szerepel, ugyanúgy bűnhődjön. Az angol királynő is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html