Operatív törzs: új szakaszba lépett a járvány

Újabb szintre lépett a járvány, már csoportos megbetegedésekre lehet kérdezni - mondta el a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs (OT) a hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Részleteiben ismertették Orbán Viktor ma bejelentett intézkedéseit. Új eljárásrendet is bevezetnek. Mostantól a tüdőgyulladásos megbetegedéseket külön tesztelni fogják. Továbbra sem adnak majd bővebb tájékoztatást az új fertőzöttekről. A tünetmentes, külföldről hazatérők kötelezően 14 napig hatósági házi karanténba kell, hogy vonuljanak.
Szabó Dániel, 2020. március 16. hétfő, 16:16
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az első szakasz tulajdonképpen befejeződött. Ebben külön, egyedi megbetegedési jelleggel terjedt a koronavírus. De a következő napokban már a csoportos fertőzések szakaszába lépünk - mondta el Müller Cecília, aki szerint az új fázis olyan lesz, mint az influenzajárványoknál. Vagyis a forrás már nem mindig fellelhető, és ezt a mostani betegeknél is tapasztalják.

"Már nem lesz olyan az életünk, mint ezt megelőzően volt" - magyarázta a tisztifőorvos, aki szerint mindenkinek van felelőssége abban, hogy megelőzze a járvány terjedését. "Ezt nekünk egy új magatartásformával, de más szokásokkal kell kezelnünk" - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében a járványkezelés újabb intézkedéseit jelentette be, amelyeket az Operatív Törzs javaslatára vezetnek be:

  • Magyarország lezárja a határait a külföldiek előtt, csak magyarok léphetnek majd be az ország területére.
  • A mozik bezárnak, az éttermek csak 15 óráig lehetnek nyitva, de az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a drogériák nyitva lehetnek.
  • Mindenkit arra kérnek, a családi eseményeken kívül minden összejövetelt halasszanak el.
  • Betiltják a nyilvános rendezvényeket hétfő éjféltől.
  • Azt is kérik, a 70 évnél idősebbektől, hogy a saját egészségük érdekében ne hagyják el a lakásukat.

Arra kérte az embereket, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. "Minden személyes érintkezés, emberi kontaktus egy veszélyforrást jelent" - magyarázta Müller Cecília, aki hangsúlyozta, hogy különösen az idősek vigyázzanak. "Számos intézkedés történt, hogy ne kelljen orvoshoz menniük és a váróban kockázatoknak kitenni magukat" - mondta a szakember.

Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor telefonon jelentkezzen a háziorvosnál. Ne menjen be a rendelőbe! - kérte Müller, aki ismét kiemelte a kézmosás fontosságát, valamint a tömegközlekedés kerülését, ha megoldható. Elismételte, hogy a szájmaszk nem véd a fertőzéstől, az a fertőzötteknek van, hogy ők ne terjesszék a Covid-19 vírust.

"Kijelöltünk a Nemzeti Népegészségügyi Központon túl 7 laboratóriumot, ahol a koronavírusos mintákat ellenőrizhetik" - jelentette be Müller Cecília, aki azt is elmondta, hogy a vidéki kórházak infektológiai osztályait is bevonhatják a fertőzöttek ellátásába. Hamarosan pedig új eljárásrendet készítenek a WHO ajánlásai alapján.

A magánegészségügyi szolgáltatók működésére is új szabályozás készül, válaszolta Müller Cecília a Napi.hu kérdésére. (A közellátás csak a sürgős eseteket fogadja ezentúl, a tervezhető beavatkozásokat, vizsgálatokat felfüggesztették.)

Kérdésre elmondta, hogy a betegek jogok miatt nem hozzák nyilvánosságra, hogy kik betegedtek meg, noha így a kontakt személyek akár maguktól is jelentkezhetnének. Müller azt is hozzátette, hogy a rendőrség és a hatóságok hatékonyan tudják felkutatni a kontaktszemélyeket.

A tüdőgyulladásos betegségben szenvedőknél most már laboratóriumi vizsgálatokat fogunk végezni. Ahol nincsen egyéb kimutatott kórokozó, ott erre azért van szükség, hogy képet kapjunk az ilyen jellegű betegségek országos helyzetéről

- mondta el Müller Cecília.

A 65 év feletti egészségügyi személyzet kivonása a közvetlen betegellátásból nem jelenti azt a szakember tájékoztatása szerint, hogy őket teljesen kivonják a betegellátásból. A cél az, hogy őket megóvják, mert az idősekre a legveszélyesebb a betegség, így a beteg-orvos kontaktoktól akarják őket kímélni. De például telefonos tájékoztatásban és más területeken számítanak a munkájukra.

Orbán Viktor rendelkezései így kerülnek a gyakorlatba

A szomszédos országok statisztikáiból láthatjuk, hogy nemcsak az országot, de a térséget is elérte ez a fertőzés. Ezért is fontosak azok az intézkedések, amelyeket ma miniszterelnök úr jelentett be a parlamentben - mondta el Lakatos Tibor az OT műveleti igazgatója.

A temetés, a polgári házasságkötés, valamint a miselátogatás jelent csak kivételt az alól, hogy betiltják a zenés, táncos rendezvények megtartását. Tilos lesz a mozik, színházak, könyvtárak, közösségi kulturális helyszínek nyitvatartása. A boltzárlat viszont nem vonatkozik az élelmiszerboltok, drogériák és patikák nyitvatartása mellett a szolgáltatókat sem - értelmezte a döntéseket Lakatos Tibor rendőrezredes.

A kormány regisztrálja az egészségügyi, orvosi képzésen résztvevőket. Az egészségügyi válsághelyzet kezelésébe ők bevonhatók lesznek - mondta a műveleti vezető.

Az országhatárokon beengedik azokat a külföldieket, akik rendelkeznek tartózkodási, letelepedési engedéllyel. "Családokat nem szakítunk szét" - magyarázta Lakatos Tibor, aki azt mondta, hogy a hozzátartozók beléphetnek az ország területére.

A rendőrségi ellenőrzési tevékenységéről is referált: már több ember ellen intézkedtek, akik nem tartották be a hatósági házi karantén szabályait.

A koronavirus.gov.hu tájékoztató honlap hétfőn többször is leállt, mint elmondta, túlterhelődött a rendszer. Ha kiderül, hogy ez direkt támadás volt, akkor eljárást indítanak az ügyben.

Eddig ez történt

Pénteken a kormányfő már közölte, hogy elrendelték a tanítás áthelyezését az iskolákon kívülre. Hivatalosan digitális tanrendet vezettek be.

A hétvégén 13 fővel, majd hétfő reggelre további 7 személlyel, összesen 39-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Közülük 29 magyar, 9 iráni és 1 brit állampolgár. Egy ember meghalt, egyet már gyógyultnak nyilvánítottak. Jelenleg 136-an vannak karanténban, és 1436 koronavírus-tesztet végeztek el, azaz ennyi az akkreditált laboratóriumban vizsgált minták száma.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Gabrielis, 2020.03.17 12:16

Gratula az operatív törzsnek haza küldtek 100000 egyetemistát hogy otthon terjesszék a vírust ezt a szintű dilettantizmust .... Persze a felkészületlen vidéki egyészségügy mit kezd majd velük és már mondják is hogy "csoportos megbestegedésekre lehet számítan" ezt direkt csinálják vajon!? Nem kell virológusnak lenni ahhoz hogy a nemzetközi kollégiumokban kellett volna karantént csinálni aztán aki tiszta mehet haza, ezzel a húzással szétszórták az országban a lehetőséget a fertőzés nagyobb mértékű elterjedéséhez, vagy ezt direkt csinálták!? Ha igen drága miniszterünknek sokba fog kerülni, nagyon sokba, talán még a koronájába is :-).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.16 21:15

Az egész cirkusz sz@rt se ér addig amíg a köcsög buzeráns kutyásokat beengedik presszókba, sőt éttermekbe, a bolhás vírusgazda dögeikkel. A józan ész vonult itt karanténba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2020.03.16 21:13

Újabb szintre lépett a járvány, már csoportos megbetegedésekre lehet kérdezni

Jó akkor kérdezek: HOL? Hogyan terjed ha elméletben lekapcsoltátok a hordozókat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2020.03.16 21:12

@Ballada: Te tényleg komplett idióta vagy... Meggyőztél...

Kubatovnak tényleg csak ilyen agyhalottakra futja? Szomorú... az is, hogy ennyi ésszel szabadlábon vagy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.03.16 21:07

Az egész cirkusz költségeit terheljék rá a vírus hurcolókra, ha volt pénzük elmenni a vírusért, legyen pénzük a következmény számlájára is, a többi embert meg hagyják békén, ne zaklassák őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html