Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Manfred Weber azt mondta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni - idézte a néppárti politikus szavait a kormányfő, aki ezt egy súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte az MTI szerint.

Orbán Viktor a kampány alapján úgy látja, a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelöltek alkalmatlanok. Arra számít, hogy egy bonyolult tárgyalássorozat előzi majd meg a leendő elnök megválasztását. Keressük a megfelelő jelöltet, Iitt van végre egy pont, ahol egyetértünk Weber úrral, nem lenne helyes, ha a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök - mondta a magyar kormányfő azon a sajtótájékoztatón, amit Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, az osztrák alkancellár társaságában tartott.

Orbán szerint Strachéra és a pártjára volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé változzon és szimpátiával figyelje a magyar határvédelmet. Az MTI szerint a Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy szeretnék, ha olyan változások történnének Európában, mint amilyenek Ausztriában történtek. Ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép kormányzópárt együttműködik a jobboldali, hazafias párttal (szélsőjobboldali - a szerk.), miért ne történhetne meg ez európai szinten is - véli a kormányfő.

Az európai baloldalt "reménytelenül bevándorláspártinak" minősítette, jelezve, hogy ha a jobbközép pártok ezzel a baloldallal működnek együtt, előbb-utóbb kompromisszumokat kell kötniük, "ezért mi az európai nagykoalíció helyett a jobbra való nyitás lehetőségének a megfontolását is napirenden akarjuk tartani".

Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az Európai Tanácsban nőni fog azok száma, akik a néppárt jobbszárnyához vagy az attól jobbra eső pártokhoz tartoznak - írta az MTI.

A magyar-osztrák kétoldalú kapcsolatokat rendezettnek és sikeresnek értékelték, és kiálltak a gazdasági együttműködés fejlesztése mellett - közölte a tárgyalásról a miniszterelnök, aki két, gazdaságilag sikeres ország együttműködésére számít.

A Fidesz néppárti tagságáról szólva Orbán megerősítette: a Fidesz nem tudja elképzelni a helyét egy olyan EPP-ben, amelyben a bevándorláspárti erők vannak többségben, "ezért is kellett felfüggesztenünk a tagsági jogainkat, hogy megvárjuk, a választás után merre fordul a néppárt". A jobbra nyitás - amit a Fidesz képvisel - azonban kisebbségben van az EPP-ben, ha a Fidesznek van joga stratégiai kérdésben kisebbségben maradnia az EPP-ben, akkor azt fogja tenni, ha azonban a pártcsalád "intoleránssá" válik, "akkor természetesen máshol kell keresnünk a helyünket".

Hangsúlyozta ugyanakkor, minden döntéssel megvárják az európai parlamenti (EP-) választást. Ezért nem kaptak meghívást például a Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes által szervezett milánói politikai találkozóra sem, mert az EP-választási eredmény ismerete nélkül nem szeretnének sehova elmenni - mondta Orbán.

A lisszaboni szerződés újratárgyalásával kapcsolatban azt közölte: talán más okokból, mint a kezdeményezést bejelentők, de ő is örülne, ha "a szerződés kérdését ki lehetne nyitni", a hatályos szerződésbe ugyanis "bele vagyunk kényszerítve".

Nem centralizált, szövetségi állami jellegű, hanem föderális Európára van szükség, amely a keresztény értékeket szem előtt tartja és képes önmagát megvédeni - mondta Heinz-Christian Strache. Több összetartásra és több elfogadásra volna szükség Európában, és azt szeretnék, hogy egyenrangú felekként, tisztelettel bánjanak egymással az európai pártcsaládon belül az egyes országok pártjai. Az Osztrák Szabadságpárt elnöke szerint Európa nyugati részében téves politikai folyamatok zajlanak, a felelőtlen "Willkommenskultur" miatt "lopakodó iszlamizáció és lakosságkiszorítás" zajlik. Meggyőződését fejezte ki, hogy az európai uniós választások után a "hazafias" pártok erősödni fognak, első ízben "hazafias" európai frakció is létrejöhet, és akár többséget alkothat - idézte a politikust az MTI.