Örülhetnek az exportőrök - új lehetőségek a finanszírozásra

Új termékekkel és a sokkal összeérettebb termékstruktúrával készül a kkv-k kiszolgálására az Eximbank és a Mehib - mondta Nátrán Roland vezérigazgató a Napi Gazdaság üzleti reggelijén.
Nagy László Nándor, 2012. június 26. kedd, 16:37
Fotó: Napi.hu

Azzal, hogy az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) a fejlesztési tárca alá tartozó Magyar Fejlesztési Banktól közvetlenül a Nemzetgazdasági Minisztérium alá került, a kormányzat hangsúlyosabban kívánta jelezni, hogy az exportfinanszírozás ezen intézményeire gazdaságpolitikai eszközként tekint - mondta el Nátrán Roland a Napi Gazdaság exportfinanszírozással foglalkozó üzleti reggelijén arra a kérdésre válaszolva, hogy mi változott azzal, hogy minisztériumot váltott a két szervezet.

Az NGM helyettes államtitkári pozicióját június 15-vel az Eximbank és a Mehib vezérigazgatói posztjára cserélő szakember elmondta: a kormányzat egyértelmű prioritásként a magyar tulajdonban lévő cégek, kiemelten a kis- és középvállalkozások exportlehetőségeinek támogatását. Nátrán szerint a jövő évi költségvetés ugyan már az export lehetőségek kiszélesedésével számol, ám jelentősen nagyobb az a fejlődési potenciál, mint amivel a költségvetés meglehetősen konzervatívan tervez. A vezérigazgató fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a kormányzat egyetért  az NGM azon kezdeményezésével, hogy a támogatott hitelek költségvetési előirányzata felülről nyitott legyen már a 2013-as költségvetésben.

A jövőben az eddigieknél is összehangoltabb termékstruktúra jellemzi majd a két inézmény - ígérte a közös vezérigazgató.

Az Eximbank áprilisban indította el az exportképes vállalkozások forgóeszköz-finanszírozási programját, amely a programhoz csatlakozó kereskedelmi bankokon keresztül a piacon a legolcsóbb finanszírozási lehetőséget kínál - mondta el az Eximbank vezérigazgatója, aki szerint a programot hamarosan új elemmel az exportképes vállalkozzások beszállítóinak finanszírozásával próbálják kiegészíteni, ám e téren elővigyázatosnak kell lenni, hiszen a terméknek meg kell felelnie az EU és az OECD támogatási feltételeinek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK