Súlyos kijelentés az orvosi kamarától: a biztonságos betegellátás már nem biztosítható

A biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható. A kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk az egészségügyben - olvasható a Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezetének Tanácsa határozatában.
Szepesi Anita, 2019. május 29. szerda, 12:58
Fotó: Getty Images

A felelős állami vezetőkkel folytatott, mindvégig eredményesnek tűnő, közös megegyezéssel zárult tárgyalássorozatot nem követte kormányzati döntés, ami a nagy várakozás után még nagyobb csalódást okoz az egészségügyi munkavállalók körében. A kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk ágazatban - írja hétvégi ülésezése után nyilvánosságra hozott határozatában Magyar Orvosi Kamara  (MOK) Területi Szervezetének Tanácsa.

A Magyarország jobban teljesít. De nem az egészségügyben! - címmel publikált határozatban azt írják, ahogy tényeken alapuló gyógyítást várnak a XXI. század orvosától, úgy a gyógyítók is tényeken alapuló költségvetést, és pénzügyi fedezetet várnak el az ország választott felelős vezetőitől. Az ágazati bérszint ismét a társadalmi rangsor végére csúszott, a szakorvosi nettó órabér 1800-2300, a szakdolgozói nettó 750-1050 forint között alakul. Egy szakorvosi vizsgálatért hivatalosan 1485 forintot térít a biztosító.

Az érdekképviseleti szervezet szerint az orvoskar hiába áll készen a paraszolvencia megszüntetésére, ha ehhez továbbra sem kap költségvetési forrást, érdemi bérrendezést. Márpedig a paraszolvencia nem kis mértékben a szakorvosképzés minőségének hanyatlásáért, valamint a betegellátás minőségének fokozódó bizonytalanságáért is felelős.

A határozat rohamosan súlyosbodó népegészségügyi kockázatként említi a fogorvosok szégyenletesen alacsony javadalmazását, s botrányosnak minősíti a nyugdíjas munkatársak továbbdolgozásának engedélyezési folyamatát.

A MOK Területi Szervezetének Tanácsa úgy látja, a biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható.

Felteszik a kérdést, hogy vajon a helyi, intézményi botrányok, tiltakozások, az önként vállalt túlmunka megtagadásának egyre terjedő mértéke mikor éri el a felelősök ingerküszöbét, haladéktalan és érdemi lépések megtétele, az egészségügyi ráfordítások jelentős növelése érdekében. A helyzet rendezése kizárólag döntéshozói akaraton múlik - olvasható a határozatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.05.30 14:44

Van egy rossz hírem: a Fidesz szavazók is ilyen ellátásra, vagy inkább ellátatlansára számíthatnak, ha netán lerohad az egészségük.
Hiába adnának már szívesen 300.-Ft vizitdíjat, az akkori ellátásnak már nyoma sincs.
Persze, a Fidesz nem ezt ígérte, de mi az, amit betartott belőlük? Mi van például az olcsó, takarékos állam, kormányzás ígéretével?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.29 13:13

Saját rossz tapasztalatból ismertem meg, hogyan (nem) működik az orvosi kamara, így bármit nyilatkoznak, számomra hiteltelenek, nem elfogadható amit állítanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html