Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Százak hagyják el havonta a rendőrséget - derül ki a Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) lapunknak küldött válaszából. Idén júliusban a rendőrség hivatásos állományából közös megegyezéssel, lemondással 91 fő szerelt le, egyéb jogcímen - áthelyezés, nyugállomány - pedig 65 rendőr szolgálati jogviszonya szűnt meg - közölte a rendőrség a Napi.hu megkeresésére.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól júliusban közös megegyezéssel, lemondással 15 rendőrnek, egyéb jogcímen pedig 8 embernek szűnt meg a jogviszonya.

A rendőrség közlése szerint idén átlagosan 146-an hagyták el havonta a rendőrséget.

Korábban a Zsaruellátó nevű Facebook-oldal írta meg, hogy beindult a tömeges leszerelési hullám a rendőrségnél. A Napi.hu több szakszervezetet is megkérdezett az ügyben, de nem tudták megerősíteni a tömeges leszerelést. Ugyanakkor elismerték, hogy a túlóra kérdése jelentős feszültséget okoz. Ennek oka, hogy egy 2015-ös jogszabály szerint 2019. januártól a túlórákat már csak szabadnappal lehet ellentételezni, pénz nem jár majd. A rendőrök viszont arra panaszkodnak - hogy dacára az életpályamodellnek - a fizetésük még mindig alacsony, a túlóra-kompenzáció fontos a megélhetésükhöz.

Több ellenzéki párt is azt követeli a kormánytól, hogy pénzben is maradjon megváltható a rendvédelmi dolgozók túlórája. Erről az ősszel kezdődhetnek majd a tárgyalások a rendőrségi szakszervezetek és a Belügyminisztérium között. Hogy mennyire drámai a helyzet, azt jól mutatja Pintér Sándor belügyminiszter válasza, melyet a szocialista képviselő Harangozó Tamásnak adott csütörtökön: csak júniusban 534667 órányi túlórát teljesített a rendőri állomány, de az adatokból az látszik, hogy 3,67 millió órányi többlet munkaidővel rendelkeztek. Ez összesen 8,55 milliárd forintnyi plusz kifizetést jelentett a költségvetésnek.

A rendőrség most közölt adatai szerint a toborzás is folyamatos a rendőrségnél, 2018 év első félévében a toborzásnak köszönhetően 515 embert vettek állományba, szeptember 1-jén várhatóan 740 próbaidős rendőrt neveznek ki, határvadász feladatok ellátására pedig jelenleg 50 fő felvételi eljárása van folyamatban.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.