A Széles Gábor, Bayer Zsolt, Pataki Attila, Bencsik András és mások által meghirdetett rendezvény célja az volt, hogy kiálljon a nemzetközi támadások kereszttüzébe került kormány politikája mellett.

A menet elején a Magyar Hírlap tulajdonosa, Széles Gábor, valamint a lap főszerkesztője, Stefka István, munkatársa, Bayer Zsolt, a Magyar Demokrata főszerkesztője, Bencsik András, Pataki Attila popzenész és mások haladtak egy piros-fehér-zöld zászló mögött, amire ez volt írva: "Nem leszünk gyarmat", iletve ugyanez angolul: "We will not be a colony".

Mivel a kormánypárti tüntetés a nyugatnak akarta jelezni a nép kormány melletti kiállását, így sok más angol nyelvű transzparens is volt: "Orbán=secured pension" vagy "Read the lies", rajta a The New York Times, a Der Spiegel, a Le Monde és a The Guardian logója.

A szervezők Orbán Viktort is felkérték, hogy szólaljon fel, de ő elhárította a kérést, mondván, hogy ez egy civil rendezvény.

Buszokkal jöttek vidékről és a határon túlról

A tömeg a Hősök teréről indult délután 4 órakor. Sokan buszokkal jöttek vidékről - egyes tudósítások szerint határon túlról is. A hvg.hu körülbelül száz buszból álló menetről számolt be, amelyek között több román rendszámú is volt. Az MTI beszámolója szerint a felvidékiek mellett sokan érkeztek Erdélyből, de polgármesteri hivatalok buszait is lehetett látni, illetve az Alba Volántól is sok bérelt jármű érkezett.

Az Index szerint már órákkal a kezdés előtt a városban sok helyen lehetett látni a tüntetésre igyekvő, ünneplőbe öltözött, kokárdát viselő embereket. A Hősök teréről a Kossuth térre érkező tömeget több ezer ember várta, és az oda érkezőket tapsal köszöntötték.

Az MTI szerint Bencsik András, a Magyar Demokrata című lap főszerkesztője a Parlament előtti Kossuth Lajos téren egy emelvényről szólva a tömeghez azt mondta: egymillióan vesznek részt a megmozduláson. Ezután megköszönte mindenkinek a részvételt, és fantasztikusnak nevezte az összefogást.

Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája a Kossuth téren azt mondta a tüntetőknek: A kormánynak a demonstrációval azt üzenik, hogy nincs egyedül, Európának pedig azt, hogy nem leszünk gyarmat.

Bayer Zsolt az MTI-nek a Kossuth téren azt mondta: szerinte több százezren lehetnek, de nem tudja pontosan megbecsülni, hogy mennyien vehettek részt a megmozduláson, mivel színültig megtelt a tér és az Alkotmány utca, miközben a tömeg vége még az Andrássy úton haladt. Hozzátette: minden várakozását felülmúlta a rendezvény. Nem tervezik, hogy minden héten kivonulnak, de jelezte, "ha ok van rá, akkor újra összegyűlnek".

Széles Gábor nagyvállalkozó, az Echo Tv és a Magyar Hírlap tulajdonosa a televíziójának nyilatkozva azt mondta: ez az évtized legnagyobb megmozdulása, és lehet, hogy 1956 óta nem volt ekkora tüntetés Magyarországon.

Százezer, ötszázezer, egymillió

Az Index becslése szerint százezer ember vett részt a Békemenet Magyarországért névvel meghirdetett kormánypárti tüntetésen, a szervezők egymillió emberről beszéltek, az mno.hu százezrekről, a magyarhirlap.hu több mint ötszázezer tüntetőről írt. Az MTI, az Indexhez hasonlóan, százezerre becsülte a tömeget.

A Belügyminisztérium közelményt adott ki, amelyben közölte: a civilek által szervezett rendezvény befejeződött. "A békés, jó hangulatú eseményen közel négyszázezren vettek részt", rendőri intézkedés nem történt.

A menetben ott volt Ágh Péter, a Fidelitas elnöke és Pesti Imre, a Fidesz-KDNP volt országgyűlési képviselője, fővárosi kormánymegbízott is az MTI tudósítása szeirnt.