Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MKB Banknál a lakáscélú hitelfolyósítások közel két számjegyű és a személyi kölcsönök akár 25 százalékos növekedésére számítanak. Az OTP Bank az újonnan kihelyezett lakáshitelek területén 20 százalékot meghaladó, a személyi kölcsönök volumenében pedig 20-25 bővülést vár, és a K&H Banknál is mind a lakáscélú hitelek, mind a személyi kölcsönök szegmensében két számjegyű növekedésre számítanak - idézi az összegzést az MTI.

A hitelintézetek várakozásai szerint - hasonlóan 2018-hoz - folytatódhat az éven túli időtartamra fixált kamatok térnyerése is az új kihelyezéseknél. Az MKB Bank várakozásai szerint a lakáshitelek között 10 százalék alatti lehet a változó kamatozás aránya, a személyi kölcsönöknél pedig az új hitelek 70-80 százaléka lehet az éven túli kamatfixálású termék.

A CIB Banknál a lakáshitelek esetében már 2018-ban is többségében legalább ötéves kamatperiódusú jelzáloghiteleket igényeltek, és ezek aránya várakozásaik szerint tovább nőhet. A CIB Bankban elérhető személyi kölcsönnél pedig a futamidő végéig fix a kamat. Hasonló a helyzet az OTP Banknál is, a most elérhető személyi kölcsön már végig fix kamatozású, és az éven túli kamatperiódusú lakáshitelek aránya a piaci kamatozású konstrukciók között idén már meghaladhatja a 90 százalékot.

A Világgazdaságnak nyilatkozó bankok szinte egyöntetű véleménye szerint az újonnan folyósított hitelek termékszerkezetében idén sem várható jelentős változás, vagyis változatlanul a lakáscélú hitelek és a személyi kölcsönök húzhatják leginkább a piacot.