Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár költségvetési forrásból újra és újra milliárdokat kell átcsoportosítani a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátásához, a kormány továbbra is kiemelt fontosságúnak tekinti a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzését. "A lakosság által fizetendő díjak 2019-ben sem változnak" - közölte a Napi.hu kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) október 30-ig kellett javaslatot tennie az ITM-nek a 2019-es hatósági díjakról. "A Hivatal minden évben határidőben eleget tett díjjavaslat tételi kötelezettségének. A miniszter nem köteles a javaslatot elfogadni és az alapján díjakat hirdetni" - válaszolta korábban a Napi.hu-nak a MEKH. A kukaholding akadozó számlázási rendszere és a jelenlegi fenntarthatatlan helyzet miatt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége már tavaly októberben úgy látta, hogy 2019. január 1-vel muszáj lesz emelni a szemétszállítási árakon.

A Köztisztasági Egyesülés szerint is szükség lett volna a bevételek növekedésére. "A döntően anyagi erőforrások szűkössége miatt kialakult problémák megoldására az illetékes minisztérium részére javaslatainkat korábban megküldtük, azok értékelése folyamatban van. Annyi elmondható, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és alvállalkozóik számára megoldás lehet a bevételek növelése, vagy az adminisztratív és pénzügyi terheik csökkentése" - mondta korábban a Napi.hu-nak Csepregi István, a Köztisztasági Egyesülés igazgatója.

Inkább a keretet bővítették ki

A lakosság által fizetendő szemétdíj nem változik 2019-ben sem, de az adófizetők pénzéből ötmilliárd forintot rendelt át a kormány az idei költségvetésből a Nemzeti Hulladékgazdálkodó és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) - az erről szóló rendelet a hétfő este kiadott Magyar Közlönyben jelent meg a hvg.hu cikke szerint. A hulladékgazdálkodási holding pénzügyi helyzete súlyos állapotban van, a 2017-es évet 3,6 milliárd forintos veszteséggel zárta a cég. A 24.hu a múlt héten arról írt, hogy kirúghatták a cég menedzsmentjét is, nem csak a veszteség miatt, de azért is, mivel kiderült, hogy 2016-ra a valósnál sokkal kisebb hiányt kalkuláltak korábban.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint ugyanakkor még mindig nem megoldott a szemétszállítás a Zöld Híd Kft. ellátási területéhez tartozó 116 Pest és Nógrád megyei településen (köztük Gödöllő, Vác és Veresegyház). "A szükségellátásra addig van szükség, amíg az érintett településeken a hulladék elszállítása nem rendeződik megnyugtató módon" - közölte a Napi.hu kérdésére az OKF. A katasztrófavédelem október 31-én jelentette be, hogy visszavonásig a hulladék elszállítása szükségellátással történik. A kormány szintén október végén az NHKV tőkehelyzetének rendezésére 26,4 milliárd forintot szavazott meg a költségvetésből.

A kukaholding a tulajdonában lévő hatalmas mennyiségű szemét árveréséből is megpróbál bevételre szert tenni, most éppen keddtől csütörtökig lehet licitálni a hulladékra. A korábbi liciteket átnézve kiderült, hogy az üveg hulladékot például többnyire a kormány stratégiai partnere szokta megvásárolni.