Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dorosz Dávid (Párbeszéd), Budapest klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettese hangsúlyozta: pártjuk országgyűlési frakciója és a főváros közös munkát indított el a levegőszennyezettség elleni érdemi fellépésért, és kezdeményezik tárcaközi bizottság összehívását is.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntöttek arról, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által a szálló por kisebb szemcseméretű, veszélyesebb részére (PM2,5) megállapított határérték meghaladása esetén is tájékoztatást ad a fővárosi önkormányzat.

Dorosz Dávid a levegőszennyezettséget a "legnagyobb gyilkosnak" nevezte, hozzátéve, évente több mint háromezer ember halálát okozza Budapesten. Azt mondta: határozati javaslatuk teszt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök valóban zöld, vagy csak "zöldre sminkelte magát". Ha a budapestiek élete és egészsége fontos a Fidesznek és Orbán Viktornak, itt az alkalom, hogy támogassanak egy "valóban zöld" javaslatot - mondta.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint országosan évente tíz-tizenötezer ember haláláért felelős a légszennyezettség. Az ebből fakadó betegségek, illetve halálozások két és fél millió kiesett munkanapot jelentenek, illetve az egészségügynek évente negyvenmilliárd dollárnyi kárt okoz a légszennyezettség.

Azt mondta: a PM2.5-ös szállóporrészecskék leginkább dízel kipufogógázok és rossz minőségű tüzelőanyagok használatából kerülnek a levegőbe, ezért határozati javaslatukban azt kérik, hogy a PM2.5-ös szállópor-határértékre - a WHO által meghatározott 25 mikrogramm köbméterenkénti szálló por mértékben - is bővítsék a szmogriadó elrendelését.