Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság február 3-i közleményéből kiderül, hogy az ellenőrzésekről tanúsítvány készül: egyfelől az égéstermék-elvezető egészének állapotáról, ezt a közös képviselő, vagy meghatalmazottja veheti át. A katasztrófavédelem kéményseprői azonban külön-külön, önálló rendeltetési egységenként - vagy albetétenként - is kiállítanak tanúsítványt az adott ingatlanban elvégzett munkáról, ezt már az adott ingatlan tulajdonosa kapja kézhez.

Az ellenőrzés során a kéményseprőipari szerv szakemberei adategyeztetést végeznek. Az ingatlan tulajdonosa, amennyiben magánszemély, köteles megadni személyes adatai és az ingatlan cím- és nyilvántartási adatait. Amennyiben a társasházban lévő önálló rendeltetési egység nem természetes személy tulajdonát képezi, a kéményseprő az ellenőrzés elvégzéséért számlát állítanak ki a cég nevére. A kiszámlázott díj az elvégzett kéményseprőipari tevékenység költségének az érintett ingatlanra jutó arányos része. A katasztrófavédelem a kéményseprőipari tevékenységet közfeladatként látja el, ezért a számlán szereplő összegnek nincs áfatartalma, a fizetést átutalással kell rendezni.

Az ellenőrzés során megállapított esetleges hibák orvoslása annak függvénye, hogy az a közös tulajdonú kéményhasználathoz, vagy az ingatlanon belül fellelt állapothoz köthető. Az égéstermék-elvezető egészére, illetve az önálló rendeltetési egységekben a bekötésekre, és az összekötő elemekre vonatkozó megállapítások a közösséget, míg a légáramlást befolyásoló tényezők, a működtetett berendezések műszaki állapota, illetve a tisztítóajtó állapota vagy eltakarása miatt megállapított hibák kijavítása az ingatlan tulajdonosát terhelik. A felelősségvállalást illetően a társasházak saját alapító okiratukban foglaltak szerint eltérhetnek.

Pótlásra is van lehetőség

A törvényben meghatározott gyakoriságú sormunka elvégzése mindenkire kötelező. Azok a magánszemélyek, akik valamilyen okból elmulasztották az ingyenes ellenőrzési időpontokat, az időszakos ellenőrzés második meghiúsult időpontjától számított 30 napon belül szintén kötelesek időpont egyeztetést kezdeményezni, a kéményseprőipari szerv tevékenységét igénybe venni és a kiszállási díjat megfizetni.

Ennek legegyszerűbb módja, ha a katasztrófavédelem kéményseprőipari tevékenységének tájékoztatási és ügyfélszolgálati honlapján kezdeményezik az időpontfoglalást.

A tervezett sormunka keretében történő ellenőrzés a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente történik meg, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező.