A legkisebb falvak főállású polgármesterei 2017 januárjától az államtitkári illetmény 20 százalékát vihették haza, így 149 800 forintról 199 434 forintra ugrott a fizetésük, míg a 30 ezer lakosnál nagyobb települések vezetői a korábbi 599 200 forint helyett 797 736 forintot kaptak (ez az akkori államtitkári illetmény 80 százaléka volt) - írja az Mfor, amely azt firtatja, hogy az önkormányzati választásokon állásukat vesztő vezetők mekkora végkielégítést kaphatnak.

Ezt követően tavaly novemberben úgy emelték az államtitkárok fizetését, hogy közben a polgármestereké ne változhasson, holott a településvezetők javadalmazása elvileg az államtitkárok alapbéréhez kötött. A trükk az volt, hogy az államtitkárok pénzét nem központilag emelték, hanem a miniszterek saját hatáskörben döntöttek erről.

A nagyobb városokat vezető polgármesterek fizetése között nagy különbség lehet. Budapest legtöbbet, illetve legkevesebbet kereső kerületi polgármesterének - Bácskai János (IX. kerület) és Karsay Ferenc (XXII. kerület) - havi illetménye között például 422 ezer forint a differencia. Ezt aligha indokolja a lakosság számbeli eltérése, hiszen Ferencváros népessége 54,4 ezer fő, míg Budafok-Tétényé 55,2 ezer.

Ami a végkielégítéseket illeti arra jó példa a Soroksárt 25 éve irányító Geiger Ferenc esete. Ő 997 ezret keres, költségtérítési kerete csaknem 200 ezer forint havonta. Geiger márciusban bejelentette, hogy nem indul az őszi önkormányzati választáson, mert nyugdíjba vonul. A végkielégítése alaphangon is megközelíti majd a hárommillió forintot, de könnyen lehet, hogy a következő testület megtoldja még ugyanennyivel.