Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Érdekes problémát tárt fel a Pénzcentrum egy olvasójának esete kapcsán: egy fizetős útszakaszra terelték át a forgalmat Fejér megyében, akinek nem volt érvényes megyei matricája az útszakaszra, így hát annak rendje és módja szerint meg is büntették.

Pedig a Kresz-szabályok ilyenkor nem lehet bírságot kiszabni, hisz az autós rajta kívül álló körülmények miatt keveredett a fizetős pályaszakaszra, ebben a helyzetben nem elvárható, hogy váltson matricát. Ingyenes úton nem is tudta volna folytatni a közlekedést. De fontos tudni, hogy ilyenkor is vannak betartandó szabályok.

Ha díjmentesről fizetős szakaszra terelik a forgalmat - például autópályára, főútra -, akkor a díjfizetési kötelezettség alól csak a következő csomópontig mentesek az autósok. Tehát ha egy baleset miatti lezárás miatt például az autópályára terelik a forgalmat, akkor nem lehet végig ingyen menni, hanem az első lehajtónál vissza kell térni az ingyenes szakaszra.

Amennyiben valaki az utóbbi szabályt betartja, de mégis csekket kap, akkor van megoldás arra, hogy a büntetést töröltesse:

Meg kell írni, hogy mi történt, nem lehetett másfelé menni: ha pedig valamilyen küldő körülmény miatt terelik el a forgalmat, akkor nem vagy köteles fizetni. Ez utólag bizonyítható, nyilván nem csak azt az egy autóst terelték rá a fizetős útra - az intézkedésekről nyilvántartás is készül. Benne is van a vonatkozó szabályban, hogy ilyen esetekben nem szabad büntetést kiszabni - nyilatkozta Pető Attila szakértő a lapnak.

Épp Fejér megyében az ingázó autósoknak az M1-es autópályán egy másik változásra is figyelniük kell jövőre: épül egy lehajtó Szárligetnél, ami miatt a Komárom-Esztergom megyéből érkezők már nem mehetnek fizetés nélkül Bicskéig. Ugyanis a szabály szerint akkor kell csak a megyei matrica, ha nem az első lehajtónál hagyják el a fizetős szakaszt a sofőrök, hanem tovább mennek azon.