Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fontos részleteket közölt Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a jegybank keddi online sajtótájékoztatóján arról, mi lesz azokkal a hitelekkel, amelyeknek a törlesztését felfüggesztették. Az MNB közlése szerint összesen 3600 milliárd forintnyi lakossági és vállalati hitel-törlesztőrészletre vonatkozik a moratórium.

Az év végéig tartó időszakra vonatkozó kamatok nem maradnak el, de nem is tőkésednek majd. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a következő kilenc-tíz hónapra járó kamatokat a futamidő végén kell majd kifizetni egyenlő részletekben.

Vagyis a hitelek futamideje nem a moratórium idejével hosszabbodik meg, hanem még további hónapokkal, amíg az moratórium idején felhalmozott kamatokat vissza nem fizették az ügyfelek.

Az MNB ugyanis azt várja a bankoktól, ne emelkedjenek a törlesztőrészletek a moratórium után. A Napi.hu nemrég kiszámolta, hogy egy átlagos, 1,2 millió forint körüli személyi hitelnél nagyjából 120 ezer, egy átlagos, 6 millió forintos lakáshitelnél pedig mintegy 200 ezer forintról van szó.