Török Gábor: ez lesz a vasárnapi végeredmény

A vasárnap nagy győzelmet arató, 12-14 mandátumot megszerző Fidesz előtt két választási lehetőség lehet: a minden bizonnyal hatalmi pozícióban maradó, legtöbb mandátumot birtokló Európai Néppárton belül maradva a korábbi "belső ellenzéki" pozícióban politizálni, vagy innen kilépve - kizárva - olyan pártok alapvetően bizonytalan szövetségében bízni, amelyek uniós szinten a döntéshozatalban az EPP-nél lényegesen csekélyebb beleszólással rendelkeznek majd a jövőben is - írta a blogján Török Gábor politológus.
Domokos László, 2019. május 22. szerda, 15:21
Fotó: Getty Images

A 2019-es európai parlamenti (EP) választás előtt a korábbiaknál is világosabban lehet látni, hogy Magyarország politikai értelemben sziget lett az EU-ban: nincs még egy ország, ahol ennyire lefutott, belpolitikai értelemben tét nélküli a választás, ahol akkora fölénnyel nyerne a győztes, mint ahogy itt fog. Nincs még egy ország, ahol ennyire aszimmetrikus lenne a politikai verseny, ahol a kormányon lévők politikai tehetségben, tudásban, kommunikációban és erőforrásokban fényévekkel előznék riválisaikat - fogalmazott a politológus.

A vasárnapi választásnak minimális belpolitikai tétje van. A Fidesz elsöprő győzelmet fog aratni, még az sem lehetetlen, hogy az unióban a legnagyobbat: az alapvetően kétpárti Máltán a Munkáspárt 58 százalék körüli szavazatarányra számíthat, ehhez hasonló eredmény nálunk sem lenne elképzelhetetlen. Meglepetést csak az jelentene, ha a Fidesz nem szerezne abszolút többséget, azaz - mint a tavalyi parlamenti választáson - nem lépné át az 50 százalékot. Ez az egyetlen olyan - alacsony valószínűségű - forgatókönyv, amelyben az ellenzék legalább valamilyen eredményt fel tudna mutatni - írta a Török Gábor.

Magyarországon a korábbi három EP-választás előtt is egyértelmű volt, hogy azt a Fidesz nyeri meg, a "beárazás" ellenére mégis mindhárom esetben fontos események követték a voksolást: 2004-ben megbukott a baloldali miniszterelnök, 2009-ben "végelgyengült" az SZDSZ, 2014-ben pedig lemondott a szocialisták elnöke. Miután az ellenzéki pártok a maguk kis meccseit most vasárnap is le fogják játszani, a választási eredmények hatására lesznek majd olyanok, akik erősödnek és nyilván olyanok is, akiknek a belső helyzete gyengül. Az előrejelzésekből az olvasható ki, hogy előbbire leginkább a DK-nak és - ha átlépi az öt százalékot - a Momentumnak van esélye. Utóbbira a Jobbik, az MSZP és az LMP pályázik: a Jobbiknál és az MSZP-nél fontos lehet az egymáshoz viszonyított helyzetük ("legerősebb" ellenzéki párt), az LMP-nél pedig nyilván a küszöb átlépése a választóvonal.

Bármi is lesz azonban a vasárnapi eredmény, a magyar belpolitika irányát alapvetően nem fogja átalakítani. A 2022-es parlamenti választásig erre csak az idei őszi önkormányzati választás lehet valamennyire képes: ha az ellenzéki együttműködés a helyi politika szintjén - Budapesten és a nagyvárosokban - valamelyest csökkenti a rendszer aszimmetriáját, erőforrásokat és reményt ad az egyikkel sem rendelkező ellenzéknek - írta a blogján a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.05.23 12:12

@malkom:

Weber akkor rontotta el, ha szuksege lenne a fideszes voksokra. Lathatoan erre nem szorul ra. UGy tudja kirakni a fideszt, hogy semmibe nem kerul neki. Raadasul a fidesz bomlasztotta a szovetseget, ha kilepnek a benelux allamok partjai az epp-bol a fidesszel valo osszeferhetetlenseg miatt, az nagyobb veszteseg lett volna. Aki nem a fidesz politikan nott fel, az tudja igazan erteni, hogy ez mekkora politikai fiasko volt. Soha nem bantak el meg igy parttal europaban, mint a fidesszel. Pedig aztan tok polkorrekten jartak el ezzel a felfuggesztesdivel, de az eredmeny ugyanaz, a fidesz piros lapot kapott a paros labbal valo becsuszas miatt. Raadasul sajat jatekosaiba szallt bele. Az ilyeneket orultnek hivjak.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

malkom, 2019.05.23 09:32

Nem a Fidesz rontotta el a leginkább hanem a Weber, hiszen a Fidesz azzal rontott főleg, hogy nem firkantották alá a CEU-s iratokat, viszont a Weber hagyta magát beleerőszakolni a baloldali pártok hálójába. Most kiderült, hogy a Timmermans és társaival kibékíthetetlen ellentétben vannak hiszen a németek nem akarnak mindent kifizetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.23 08:06

"ez lesz a vasárnapi végeredmény"
Már megvan? Akkor mi a faxnak menjünk el szavazni? Mondtam én, hogy felesleges, mert csak elhitetik velünk, hogy választhatunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.05.23 03:40

Szerintem is durva nagy bukas a fidesznek, hogy kiraktak az epp-bol oket. Sok csufsag esett mar a vilagban, de ilyen kaliberu szopatasra az amugy PC-re sokat ado unioban nem lattam meg. De cafoljon meg barki. Volt mar ilyen megaloman kiralyunk, Matyasnak hivtak. Nem teljesen a nepmesekben szereplo kiraly volt, a maga koraban szenne adoztatta a parasztokat, akkor a torokok voltak migransinvazio. Aztan a penzt nem stadionokra verte el, hanem haborukra, hazassagra, mert nemet romai-csaszar akart lenni. A habsburgokkal is azert allapodott meg a tronrol, mert tudta, hogy varandos a felesege. Pechjere ez a szamitasa nem jott be, aztan utana mar romokba dolt minden alma. Aki nem hiszi jarjon utana. O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2019.05.22 22:09

Bezony am.A Grazi szajrangatos fasiszta hazaarulo nagy kereszteny elqrta,ahogy a haverja. :)) Neppart nelkul senkik. :)) Kar vot osszerugnia a port Weberrel. :) Nemhiaba hivjak folyamatosan raportra az elmult evekben az elmebeteg cigot meg a fajtarsai is. :)) Kis csicska,de most mar annal is xarabb lesz neki. :)) Lehet sivalkodni es orjongeni,hogy megint 2/3-al nyertek,de ez nem fogja megrengetni az EP-t. :)) Meg a belpolitikaban sem lesz emiatt valtozas.Habar max annyit,hogy kilepteti a nagy hazafias kereszteny orszagat a hiveivel egyetemben,es akkor eljon a beigert Kaanan. BRUHAHAHAHAHAHA. Paradox helyzet a fideSS hivo birkak szamara is ez a csodas Grazi csuti beteg. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html