Újabb templomfelújításra ad félmilliárdot a kormány

Több mint félmilliárd forinttal támogatja a kormány a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templom belső felújítását - közölte Soltész Miklós (képünkön) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.
Szász Péter, 2017. december 3. vasárnap, 14:41
Fotó: MTI Fotó

Magyarország harmadik legnagyobb barokk templomának felújítására 2010-ben a második Orbán-kormány 100 millió forint támogatást nyújtott, amiből akkor a szentélyt újították fel, 2016-ban pedig nemzetiségi támogatási keretből 50 millió forinttal segítették a karzat felújítását és az orgona fölötti részt díszítő Dorfmeister-freskó restaurálását - idézi az MTI az államtitkárt.

Jövőre lesz 270 éve annak, hogy elhelyezték a szentgotthárdi templom alapkövét, az 535 millió forintos újabb kormányzati támogatásból reményei szerint az évfordulóra megújulhat a teljes templombelső.

A templom felújítása azért is fontos, mert Szentgotthárdon és környékén él a szlovén nemzetiség jelentős része, a támogatással őket is segítik a hitük gyakorlásában - mondta Soltész Miklós.

"Nekünk az a feladatunk, hogy Közép-Európában a kereszténységet megőrizzük, a keresztény Európán belül pedig az a feladat, hogy a nemzetek a nehézségeiket legyőzzék és széthúzás helyett inkább egymást erősítsék" - mondta az államtitkár.

Szentgotthárd az elmúlt években dinamikusan fejlődött, szavai szerint aki erre jár, az láthatja a fejlődést az intézményrendszeren, a város középületein és a megújult belvároson is - ezt már V. Németh Zsolt a térség országgyűlési képviselője mondta.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere közölte: szeretnék a barokk templom melletti egykori ciszterci kolostor épületét - ahol jelenleg a polgármesteri hivatal működik - megnyitni  a látogatók előtt, bemutatva az épület építészeti és kulturális értékeit.

Rimfel Ferenc szentgotthárdi plébános elmondta, hogy tovább folytatják a templom megkezdett rekonstrukciós munkáit, melynek során restaurálják a templomhajó mennyezetén látható híres Dorfmeister-freskót, amely az 1664-es szentgotthárdi csatát örökíti meg.

Címlapkép: MTI Fotó: Komka Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix3, 2017.12.03 17:45

@Bene Tleilax:
Remélem te már kint vagy Brüsszelben, nem itt rontod a levegőt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bene Tleilax, 2017.12.03 15:26

Te gyökér kormánytag, te! NEKTEK az ország polgárait kellene mgvédenetek (pl. egészségügy, oktatás, stb.) és a ő jólétükön munkálkodni, nem a kerszténységet, vagy bármely más vallást. Arra ott vannak az általatok már többször is gazdagon szponzorált egyházak és intézményeik. Nincs mire költsétek a pénzünket, ha már minden tanya mellett van stadion?! Akkor legalább vegyetek magatoknak gyógyszert belőle, aljas banda!
Csakazértis: HAJRÁ BRÜSSZEL, SÖPÖRJÜK EL A MAFFIAKORMÁNYT
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html