A válság előtt a hazai benzinfogyasztás éves szinten stabilan meghaladta a 2 milliárd litert, azonban 2013 elejére eljutottunk oda, hogy éves szinten 1,56 milliárd liter került szabadforgalomba, és a benzinkutak forgalma is alig volt több 1,53 milliárd liternél.

Ennek okai a gazdasági hanyatlás és az elszabaduló árak voltak, amelyek mérséklődésére 2014 végéig kellett várni. Emellett a magyar autópiac szerkezete is átalakult a válság után, sokan fordultak a benzines új autók felől az öreg dízelek felé. Ezt a folyamatot a dízelbotrány, az újautópiac fellendülése és persze az elektromobilitás állítja meg, bár nem egyik évről a másokra.

Az elmúlt hat évben azonban töretlen volt a benzinpiac növekedése és bár a válság előtti fogyasztási szintet még nem értük el, a 2010-es számokat már hozzák a közlekedők. Az idén júniussal végződő 12 hónapban közel 1,96 milliárd liter benzin került a piacra, ebből pedig - 38 millió liter híján - 1,93 milliárd liter a benzinkutakon fogyott el. Ez havi átlagban több mint 160 millió literes tankolás. (Lapunk mindkét számsor esetében gördülő összeggel számolt, vagyis minden hónaphoz hozzáadtuk a megelőző 11 hónap adatát, ezzel elsimítva a szezonális kilengéseket, vagy egy-egy jelentősebb ár- és adóváltozás hatását.)

A grafikonon piros színnel jelöltünk, hogy mennyi üzemagyag került szabadforgalomba, kékkel pedig azt, hogy mennyi fogyott a benzinkutakon. A kettő különbségét azok a fogyasztók adták, akik közvetlenül, nem pedig egy kúthálózatok keresztül vásárolnak. A benzin esetében ez a különbség nem számottevő, a gázolaj esetében már inkább.

Gázolaj

A gázolajfogyasztás teljesen más képet mutat, hiszen a fogyasztás egy jelentős részét a gazdasági szereplők, a fuvarozók vagy az agrárium használja.

A válság természetesen a dízeleladásokon is nyomot hagyott, de közel sem akkorát, mint a benzin esetében és a hazai fogyasztás a 2008-as 2009-es csúcsokat már 2014-ben elérte. A gazdasági krízis kitörését megelőzően 3,4 milliárd liter gázolaj is szabadforgalomba került itthon, de a mélyponton, 2013 tavaszán sem ment 3,08 milliárd liter alá a gördülő összeg. 2019 nyarán 4,4 milliárd liter gázolajat vásárolunk 12 hónap alatt, amelyből több mint 3,5 milliárd a kúthálózatokon keresztül jut el a fogyasztókhoz. Utóbbi 295 millió liter havi átlagban.